USA:s fotbollsstjärna Megan Rapinoe. Foto: Joshua Bessex/The News Tribune via AP

Domare: Ingen lönediskriminering mot amerikanska damlaget

Uppdaterad
Publicerad

Spelarna i USA:s damlandslag i fotboll får inte lägre ekonomisk ersättning än de amerikanska herrspelarna. Det slår en domstol i Los Angeles fast.

”Vi kommer aldrig sluta kämpa för jämställdhet”, twittrade stjärnan Megan Rapinoe efter beslutet.

Den federala domstolens beslut innebär att damlandslagets stämning mot sitt eget fotbollsförbund för lika lön inte går till rättegång

”WNT (damlandslaget) har fått större ersättning såväl ackumulerat som i genomsnitt per match än vad herrlandslaget har fått under den aktuella perioden”, skriver domaren R Gary Klausner i domen, uppger amerikanska medier.

Förbundet lyfte andra förmåner

Spelarna hade krävt motsvarande 647 miljoner kronor i ersättning för könsdiskriminering.

Förbundet hävdade att damerna i sin förhandling hade avstått den bonus männen får. I stället får damlandslaget bland annat garanterad grundlön, sjukförsäkring, betald barnomsorg och pensionsavtal, vilket männen inte har avtalat om.

Domstolen gick där på förbundets linje, men slog också fast att damlaget inte behandlas likvärdigt i fråga om resor, träningsmöjligheter, medicinsk hjälp och boende.

”Chockade och besvikna”

En rättegång rörande de punkterna kan därmed inledas, med start den 16 juni.

Efter domen twittrade stjärnan Megan Rapinoe att ”Vi kommer aldrig sluta kämpa för jämställdhet” och att damlandslaget ska överklaga beslutet.

– Vi är chockade och besvikna över dagens dom, men vi kommer inte att ge upp vår hårda kamp för lika lön, säger lagets talesperson Molly Levinson.

USA:s damlandslag är regerande världsmästare och rankat etta i världen. Herrlandslaget är för närvarande rankat 22:a i världen.

ARKIV: Megan Rapinoes tal under Fifa-galan (23 september 2019)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.