Drömdebuten – mål efter två minuter på planen

Uppdaterad
Publicerad

Temwa Chawinga byttes in i 61:a minuten. Fem minuter senare hade systrarna Tabita och Temwa vänt matchen för Kvarnsveden, från underläge 0-1 till ledning 2-1.

Temwa Chawinga landade från Malawi för några dagar sedan. Inför hemmamatchen mot Eskilstuna i Damallsvenskan var alla papper i ordning. En kvart in i andra halvlek byttes hon in. Och det blev en drömdebut.

Efter tre minuter på planen skickade hon fram en lobbpassning till storasyster som kvitterade, 1-1. Tabita stark i duellen med Eskilstunas målvakt Emelie Lundberg, och kunde göra sitt 20:e mål för säsongen. Assisten – imponerande presentation av 19-åriga Temba Chawinga. Avtryck direkt i debuten, vid andra bollkontakten.

Sagan skulle fortsätta

Två minuter senare hade Chawinga-systrarna, som spelar tillsammans i Malawis landslag, vänt matchen. Med fem minuter på planen hade alltså Temwa, som toppade inhemska skytteligan i Malawi, assisterat storasyster till två mål, och skickat Kvarnsveden till ledning i matchen, 2-1. Ovanligt för Eskilstuna United att släppa in två mål.

2-1-målet var Tabita Chawingas 21:a i år. Ett frilägesmål, och inga misstag av skyttedrottningen. Hon toppar skytteligan i Damallsvenskan överlägset.

Temba som ska ha sagt att hon tycker det är kyligt i Sverige, fick en varm debut – bakom båda målen för Kvarnsveden.

Hon har skrivit på ett korttidskontrakt för Kvarnsveden.

Fakta

21-åriga Tabitha Chawinga kom till Kvarnsvedens IK från Krokom/Dvärsätts IF inför säsongen 2015 och var med sina 43 mål i Elitettan en stor anledning till Kvarnsvedens avancemang till Damallsvenskan samma år.

Under klubbens debutår i högsta serien 2016 svarade den malawiska skyttedrottningen för femton mål, vilket gav en tredjeplats i skytteligan. I matchen mot Eskilstuna hemma kom mål nummer 20 och 21 för denna säsong. Hon leder skytteligan i Damallsvenskan överlägset. I och med lillasyster Temwas debut i Damallsvenskan 23/9 blir Kvarnsveden en malawisk familjeaffär i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.