Håkan Sjöstrand och Karl-Erik Nilsson på fotbollförbundet. Foto: BILDBYRÅN

Efter anklagelserna mot stjärnan – SvFF gör egen polisanmälan

Uppdaterad
Publicerad

Den landslagsmeriterade spelaren som anklagas för att ha skickat en sexvideo till en kvinna hävdar att han är oskyldig och att någon har stulit hans identitet.

Nu har Svenska fotbollförbundet gjort en polisanmälan.

– Ärendet ligger hos polisen och det handlar om brottsrubriceringen olovlig identitetsanvändning, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

Förra veckan avslöjade SVT Sport att en landslagsmeriterad spelare anklagas för att ha skickat en sexvideo till en kvinna han fått kontakt med via en dejtingapp. Svenska fotbollförbundet har valt att ställa sig bakom spelaren, som hävdar att han är oskyldig och att någon stulit hans identitet. Nu har förbundet gjort en egen polisanmälan.

– Det ligger till på det här sättet att ärendet är hos polisen. Ganska snabbt stod det klart för oss att det här är något som polisen måste utreda och det finns en brottsrubricering som handlar om olovlig identitetsanvändning, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet, till SVT Sport.

Herrlandslaget i fotboll

– Vi hjälper polisen med all information som vi kan få fram.

Vilken typ av information kan det handla om?

– Det kan jag inte uttala mig om. Men det kan komma uppgifter som gör att det blir en annan brottsrubricering.

Sjöstrand berättar att förbundet kommer att agera först när polisutredningen är klar.

Polisutredningen ska vägleda

– Vi kan inte föregå polisutredningen, utan det som polisen kommer fram till kommer att vägleda oss i hur vi ska agera. Först måste man identifiera vad som har hänt och så fort det klargörs så vägleder det oss när det gäller åtgärder man kan vidta, säger han.

Ni står fortfarande bakom spelaren?

– För oss är det självklart när något sådant här händer att vi måste hjälpa och stötta spelaren för att klargöra vad som har hänt.

Förra hösten berättade Gunilla Axén att penisbilder skickat till henne från före detta landslagsspelare och knappt ett år senare anklagas en fotbollsstjärna på nytt. När SVT Sport pratade med Sjöstrand för en vecka sedan sa han att förbundet regelbundet pratar med personal och spelare om den här typen av frågor.

– Jag tycker vi jobbar på ett väldigt bra och målmedvetet sätt. Det viktiga är att det när och om någonting inträffar, finns rutiner så att vi verkligen tar tag i frågorna. Man får aldrig putta någonting under mattan utan det gäller verkligen att ta reda på om det uppstår olika situationer, så att vi kan hantera det på bästa sätt, sa Sjöstrand då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet