Många har velat titta på Lionel Messi och de andra La Liga-lagen. Foto: Bildbyrån

Efter coronapuasen – stor tittarökning på La Liga

Uppdaterad
Publicerad

Den spanska fotbollen är igång igen, efter coronapausen.

Då har suget efter att titta på matcherna varit stort.

Tittarsiffrorna i världen har ökat med hela 48 procent sedan omstarten.

– Fans runt om i världen har varit ivriga inför att njuta av spänningen och underhållningen vi erbjuder, säger ligans marknadsansvarige Oscar Mayo.

Under våren har det varit snålt med idrott att titta på. Men de senaste veckorna har matcher och tävlingar åter börjat arrangeras runt om i världen.

En av ligorna som start om är den spanska högstaligan, och en studie av Nielsen Sports visar att intresset för ligan var stort den första veckan som matcher spelades. Deras undersökning visade att tittarsiffrorna ökat med hela 48 procent runt om i världen sedan uppehållet.

Enorm ökning i Belgien

Världsdelen där den största ökningen skedde i Afrika, där tittarsiffrorna gått upp med hela 73 procent, tätt följt av Asien där tittarsiffrorna var 72 procent högre än innan uppehållet.

Även i Europa var tittarsiffrorna högre (56 procent). Det europeiska land där den största ökningen skedde var Belgien, där den nationella säsongen är avslutad och inte ska återupptas. Där har tittandet mer än fördubblats, och ökats med 130 procent.

”Viktigt för fansen”

Även nationellt har det skett en ökning, om än inte lika stor. Där ökade tittarsiffrorna med 12 procent.

– Vi är glada över att ha möjligheten att erbjuda direktsänd sportunderhållning under en tid då det anordnas få liknande evenemang runt om i världen. Vi hoppas att andra tävlingar på andra ställen också drar igång snart, för det är viktigt för fansen och industrin, säger La Ligas ordförande Javier Tebas, enligt nyhetsbyrån Reuters.

”Är väldigt nöjda”

Även Oscar Mayo, som är La Ligas marknadsasvarige och ansvarig för internationell utveckling av ligan, är nöjd.

– Vi är väldigt nöjda med tillväxten av de internationella tittarsiffrorna. Vi visste att fans runt om i världen varit ivriga inför att njuta av spänningen och underhållningen som vi erbjuder, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.