Marcus Thuram firade sitt mål i Mönchengladbach seger med att stötta svartas kamp mot polisvåld i USA.

Efter polisvåldet: Thuram knäböjde efter sitt mål

Uppdaterad
Publicerad

Fransmannen Marcus Thuram hade en stor dag då hans Borussia Mönchengladbach slog Union Berlin med 4-1 i Bundesliga. Han gjorde två mål och efter det andra visade han sitt stöd till den avlidne George Floyd genom att knäböja.

– Marcus har fått fram sitt budskap. Han har tagit ställning mot rasism på ett sätt som vi alla stöder, säger tränaren Marco Rose till pressen efter matchen.

2016 knäböjde den amerikanska fotbollsspelaren Colin Kaepernick under den amerikanska nationalsången som en symbol för att han inte ville stå upp för ett land som enligt honom förtrycker svarta. Det var en gest som sedan spridde sig i idrottsvälden.

Liknande stöd har visats sedan den 46-årige George Floyd dog i samband med ett brutalt polisingripande i Minneapolis i USA och nu valde Thuram att knäböja efter sitt mål.

Idrott och politik

Marcus pappa, storspelaren Lilian Thuram, har varit aktiv i människorättsfrågor.

Knäböjningen var inte heller Thurams enda gest i matchen. Efter slutsignal hyllade han sin lagkamrat Mamadou Doucoure, som efter skadeproblem gjorde sina första minuter på flera år, genom att ta hans tröja och sätta den på en hörnflagga som han gick runt med.

Senare under kvällen, i Dortmunds storseger över Paderborn, visade tremålsskytten Jadon Sancho upp sin undertröja med texten ”Justice for George Floyd”.

DETTA HAR HÄNT: Gripandet av George Floyd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet