Sundsvalls fans protesterade efter OH-förbudet. Foto: Bildbyrån

Efter protesterna – polisen upphäver flaggförbud

Uppdaterad
Publicerad

Polisen förbjöd i förra veckan OH-flaggor under GIF Sundsvalls hemmamatcher. Reaktionerna blev starka, och blev en riksfråga. Klubbens supportrar fick stöd från hela landet – och nu backar polisen.

– Det räckte med att sköta sig en match och för att upphäva det här förbudet och det är ju jättebra, säger Gif Sundsvalls klubbchef Henrik Lindgren.

I samband med det herrallsvenska fotbollslagets möte med Kalmar FF (1–2) i lördags förbjöd polisen samma typ av overhead-flaggor, på grund av risken för bengalbränning och maskering under flaggorna.

Men nu upphäver polisen förbudet, något Sundsvalls Tidning var först om att berätta.

– Det är tillståndsenheten på polisen som fattar de här besluten och lika oväntat som vi fick ett förbud inför förra matchen så fick vi lika oväntat att de häver det nu, vilket är jättebra, säger Gif Sundsvalls klubbchef Henrik Lindgren till SVT Västernorrland.

Supportrarna sköter sig

Sent i går kväll fick han beskedet.

– Det finns någon form av trappa av hur supportrarna sköter sig och uppenbarligen så räckte det med att sköta sig en match för att upphäva det här förbudet och det är ju jättebra.

– Det blev en stor debatt och jag antar att de också kan ha blivit påverkade av det.

Nu är det fritt fram med OH-flaggor till nästa hemmamatch som är mot Falkenberg på måndag. Patronernas ordförande Emma Asp pustar ut... men bara tillfälligt.

Efterlyser en bättre dialog

– Det känns såklart väldigt bra eftersom matchen mot Falkenberg är på måndag, men det är bara för den här matchen beslutet tagits så vi är lite på nåder. Eftersom det kommer tas nya beslut inför varje kommande match är inte det här optimalt för vår verksamhet eftersom det tar lång tid att förbereda allt med OH-flaggor och så vidare.

Polisens förbud mot overhead-banderoller och stora tifon i den allsvenska matchen mellan Sundsvall och Kalmar i förra veckan väckte stora reaktioner och protester.

– Vi gillar inte de här svepande bestraffningarna som drabbar väldigt många, för tifon är en väldigt stor del av upplevelsen på fotboll, sa Mats Enquist, generalsekreterare Svensk Elitfotboll, till SVT Sport i går.

– Om man nu vill komma åt illegal pyroteknik så borde man försöka komma åt just de som håller på med illegal pyroteknik och inte ge sig på tifo-kulturen i stort, för den är viktig för oss, säger Mats Enquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.