Efter rasism mot Englands spelare – matchen stoppades två gånger

Uppdaterad
Publicerad

EM-kvalmatchen mellan Bulgarien och England avbröts två gånger i första halvlek. Detta sedan bulgariska supportrar gjort apljud och nazistiska hälsningar gentemot Englands mörkhyade spelare.

Mycket av försnacket inför Englands EM-kvalmatch borta mot Bulgarien handlade om rasism. Matchen spelades inför delvis stängda läktare på grund av att bulgariska supportrar tidigare betett sig rasistiskt.

Flera spelare i England hade deklarerat att de kunde komma att lämna planen om någon av spelarna utsattes för rasism. Och efter att England tidigt gått upp i en 2-0-ledning avbröts måndagens match under en kortare stund, efter rasistiska rop från läktaren.

EM-kval fotboll

Lagkapten Harry Kane sågs diskutera med domaren samtidigt som högtalarsystemet meddelade att matchen kunde komma att brytas vid ytterligare incidenter.

– Jag tror det var effektivt att stoppa matchen. Vi tog beslutet i halvtid att gå ut och spela klart matchen och kände att det var rätt, säger Tyrone Mings till ITV efter matchen.

Nazisthälsningar på läktaren

– Vi hade konstant kommunikation med fjärdedomaren och huvuddomaren. Jag hade kontakt med spelarna under hela första halvleken och i halvtid. Vi vet att det är en oacceptabel situation, säger förbundskaptenen Gareth Southgate till samma källa.

Strax före halvtid uppmärksammade England återigen ljud från läktarhåll, och spelet avbröts på nytt, den här gången under flera minuter. Enligt The Guardian hördes apljud varje gång Tyrone Mings hade bollen och nazisthälsningar ska också ha setts på läktaren.

Under det andra avbrottet sågs en stor grupp supportrar lämna arenan, tillsynes utskickade.

Bulgariens lagkapten vädjade

– Först och främst är det otroligt att det sker i och med att det varit så mycket snack om matchen, och att England har markerat att man kan lämna planen. Att det ändå är en grupp individer som beter sig rasistiskt, säger SVT Sports expert Daniel Nannskog.

– Det är lite märkligt att de inte följer Uefas trestegsmanual och går ut i omklädningsrummet vid det andra tillfället.

I halvtid såg Bulgariens lagkapten Ivelin Popov ut att vädja till publiken att sköta sig, skriver SR:s reporter Daniel Alling på Twitter.

Andra halvlek fortlöpte sedan utan några avbrott.

Själva matchen då? England körde över Bulgarien och vann till slut med 6-0, efter bland annat ett drömmål av Marcus Rashford.

– Vi gjorde två ställningstaganden i dag, genom att vinna matchen och också uppmärksamma situationen för alla. Matchen stoppades två gånger, men jag vet att det inte är tillräckligt för vissa, säger Gareth Southgate.

EM-kval

Bulgarien logo

Bulgarien

0 - 6

England logo

England

Vasil Levski Stadion, Sofia
Domare: Ivan Bebek

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet