Sista omgången i damallsvenskan kan flyttas. Foto: Bildbyrån

Efter supportrarnas vädjan – sista omgången i damallsvenskan kan flyttas

Uppdaterad
Publicerad

Damallsvenskans sista omgång spelas på en fredag. Det har väckt missnöje hos flera lags supportrar.

Nu kan den sista omgången flyttas, något som i så fall skulle påverka speltiden även för den sista omgången i superettan.

– Vi håller på att sondera med superettan-klubbarna och se vilka möjligheter som finns, säger Ola Rydén på Svensk Elitfotboll till SVT Sport.

Som det ser ut just nu avgörs den sista omgången i damallsvenskan på fredagskvällen den 4 november. Flera lags supportrar har på olika forum uttryck ett missnöje över att spela sista omgången på en vardag då det ställer till det vad gäller resor till och från matcher.

Ur det har det sedan vuxit fram ett förslag att i stället spela den sista omgången dagen därpå, lördagen den 5 november. Det finns dock ett par potentiella hinder. Den 5 november är redan den sista omgången i herrarnas superettan planerad.

Därtill spelar både Brommapojkarnas herrlag och damlag på hemmaplan i sista omgången vilket medför två matcher under samma dag på Grimsta IP i Stockholm.

Enligt uppgifter som SVT Sport har tagit del av har Brommapojkarna på sina supportrars begäran hittat en lösning där det är fem timmar mellan matcherna. Damernas match skulle i så fall börja 13.00 och herrarnas 18.00.

Eftersom det är sista omgången ska alla matcher i respektive serie börja samtidigt. Enligt uppgift till SVT Sport är samtliga damallsvenska lag eniga om den nya avsparkstiden och just nu pågår ett arbete för att se om de 16 lagen i superettan är med på tåget att flytta matchstart från 15.00 till 18.00.

– Vi håller på att sondera med superettan-klubbarna och se vilka möjligheter som finns. Vi är öppna för att hitta en lösning, vad den lösningen blir kan jag inte svara på innan vi pratat med samtliga superettan-klubbar, säger svensk elitfotbolls ligaansvarige Ola Rydén till SVT Sport.

Lutar det åt ett nytt speldatum för damallsvenskan?

– Jag vill först håll klart vår interna process med klubbarna innan jag uttalar mig. Vi hoppas kunna lämna ett svar till EFD (Elitfotboll dam) innan veckans slut. Sedan är det bra att veta att det är Svenska fotbollförbundet som tar ett slutgiltigt beslut, säger Rydén.

MER DAMALLSVENSKAN: Persson matchvinnare för Rosengård (28/8)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rosengård rycker i damallsvenskan. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.