Zlatan Ibrahimovic och Albin Ekdal under en träning med landslaget i maj 2016. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Ekdal delar inte bilden av Zlatan: ”Ingen mobbare utanför planen”

Uppdaterad
Publicerad

Albin Ekdal hamnade själv i luven på Zlatan Ibrahimovic under deras år tillsammans i landslaget.

Men att storstjärnan ska ha ägnat sig åt psykisk nedbrytning av vissa medspelare håller inte Ekdal med om.

– Tvärtom kom han bra överens med de flesta, säger mittfältaren till Viaplay.

I fotbollsjournalisten Olof Lundhs nysläppta bok ”Landslaget enligt Lundh” vittnar anonymt flera tidigare landslagskollegor till Zlatan Ibrahimovic om hur anfallsstjärnan vid tillfällen ägnade sig åt psykisk nedbrytning av vissa medspelare under sina år i blågult.

Uppgifter som sedan bekräftats av en icke namngiven mångårig landslagsledare till Aftonbladet.

Albin Ekdal, 31, fanns med i flera år i samma landslag som Ibrahimovic. I en intervju med Viaplay ger mittfältaren sin syn på uppgifterna.

”Jag har haft mina duster med Zlatan”

– Jag har sagt innan att Zlatan är en otrolig vinnarskalle på planen som ställer enorma krav på sina medspelare och det kan ibland yttra sig i att han skriker mycket och sådär. Sedan känner jag absolut inte igen mig i att det skulle vara någon mobbare utanför planen, tvärtom kom han bra överens med de flesta. Men som sagt, på planen kunde han vara hetlevrad, säger han.

Ekdal sommarpratade i juli. Där medgav han att Zlatans höga förväntningar på övriga lagkamrater sannolik gav en negativ effekt. Men att det skulle röra sig om mobbning ifrågasätter han.

– Alla har sin bild av verkligheten, jag kan bara säga det jag upplevde. Det är klart att det var speciellt att ha honom, men att han skulle ha tryckt ner folk köper jag inte. Jag har haft mina duster med Zlatan också, det är sådant som händer. Det är klart att det är lite svårare att ta en diskussion med honom än vad det är med någon annan i laget. Men det är sådant som förekommer, säger han till Viaplay.

SE OCKSÅ: Lundh står fast vid sin granskning: ”En del av tystnadskulturen” (23 september 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.