Elfsborg vann första kvalmötet i Conference League. Foto: Bildbyrån

Elfsborg-kross efter tre röda moldaviska kort

Uppdaterad
Publicerad

Elfsborg körde över moldaviska Milsami, som drog på sig tre röda kort, med 4–0 i Borås i det första mötet i den andra kvalomgången i nystartade Europa Conference League.

Den allsvenska tabelltrean står därmed med ena benet i nästa kvalsteg.

Europa Conference League är Europeiska fotbollsförbundet Uefas nystartade klubblagsturnering, den tredje mest prestigefyllda efter Champions League och Europa League.

Under torsdagen går Elfsborg, Häcken och Hammarby in i ECL:s andra kvalsteg av fyra. De tre svenska lagen slutade tvåa, trea och åtta i allsvenskan förra året, bakom mästarlaget Malmö FF som kvalar till Champions League. ”Bajen” fick en Europakvalplats tack vare Svenska cupen-finalsegern mot Häcken i slutet av maj.

Både Elfsborg och Hammarby imponerade när de blågula klubbarna gjorde entré i den nya Europacupen.

Tre röda på tio

Boråslaget var överlägset moldaviska Milsami och vann med 4–0 efter mål från finländaren Leo Väisänen (redan efter drygt en minuts spel), danskarna Jeppe Okkels och Frederik Holst samt Per Frick. Elfsborg står därmed med ena benet i den tredje kvalomgången inför mötet i Orhei nästa vecka.

Tre spelare som däremot missar returen är Milsamis Vadim Dijinari, Vitus Amougui samt Vadim Bolohan. Alla tre blev nämligen utvisade, inom loppet av tio minuter i andra halvlek. Dijinari efter ett direkt rött kort och Amougui och Bolohan efter två varsina varningar som renderade i rött för båda.

Klipp: Frederik Holst avgör i 97:e minuten mot Örebro

Europa Conference League

Europa Conference League är en nystartad europeisk klubblagsturnering som blir den tredje i ledet efter Champions League och Europa League.

Gruppspelet kommer att innehålla 32 lag som samtliga kvalificerar sig via kvalspel. Inget lag går direkt till gruppspel. Tio av lagen som kliver in i gruppspelet är lag som förlorat playoff till Europa League.

Turneringen är uppbyggd på samma sätt som Europa League och Champions League. Den kommer att bestå av åtta grupper med fyra lag där de två främsta går till slutspel.

Den första finalen i turneringens historia spelas i Albaniens huvudstad Tirana den 25 maj 2022.

De svenska lagen som ska delta i turneringen – Elfsborg, Hammarby och Häcken – kliver in i den andra kvalomgången i möten med Milsami från Moldavien, Maribor från Slovenien och Aberdeen från Skottland. Vinnarna tar sig vidare till den tredje kvalomgången, det näst sista steget före gruppspelet som föranleds av ett playoff.

Med samtliga kvalomgångar inräknat kommer totalt 184 olika lag att vara involverade i turneringen. Minst ett lag från varje nationsförbund (55 stycken) deltar.

Källa: Uefa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.