Italien är Europamästare. Foto: TT

Italien Europamästare efter straffdrama

Fotbollen har inte kommit hem.

Italien besegrade England efter stort straffdrama och kan därmed titulera sig Europamästare.

Målvakten Gianluigi Donnarumma blev stor matchhjälte med två straffräddningar.

– Vi kände något magiskt i luften, säger den italienske kaptenen Giorgio Chiellini till RAI Sport.

Bollen var hemma på engelsk mark. Men Italien tog med sig den hem.

– Det är helt otroligt. jag blir 37 i augusti. Jag kan inte tro att det är sant, säger Giorgio Chiellini till TV4.

Fotbolls-EM

– Jag ser fram emot att åka till Rom och fira med folket och med min familj.

England tog ledningen redan i den andra matchminuten när vänsterbacken Luke Shaw löpte sig fri på vänsterkanten och satte dit 1-0 – hans första mål i den engelska landslagströjan.

Målet gav vitklädda England självförtroende medan Italien inte riktigt kom till sin rätt.

Italiens bästa målchans i den första halvleken kom i den 35:e minuten när Federico Chiesa tog sig förbi Declan Rice och gick på avslut – men skottet gick tätt utanför stolpen.

Och lagen gick in i halvtidsvilan med ställningen 1-0.

Andra halvlek

I inledningen av den andra halvleken ropade engelsmännen på straff efter att Raheem Sterling gått ner i straffområdet – men utan att få gehör från domaren Björn Kuipers.

Någon minut senare fick Italien frispark sedan Insigne fällts precis utanför straffområdet – en frispark som anfallaren själv tog, men avslutet träffade inte mål.

Men i den 67:e minuten frälste Leonardo Bonucci sitt Italien. Efter en hörna, där bollen tagit i stolpen, forcerade mittbacken in kvitteringsmålet för de blåklädda. Och med sina 34 år och 71 dagar blev Bonucci den äldsta målskytten i en EM-final.

Efter 1-1-målet lugnade sig spelet något och bägge lagen spelade mer försiktigt. Och efter sex tilläggsminuter blåste domaren av den ordinarie speltiden och matchen gick till förlängning.

Förlängning och straffläggning

Trots målchanser åt båda hållen slutade förlängningen mållöst och EM-finalen fick avgöras på straffar.

Där drog Italien det längsta strået och kan därmed titulera sig Europamästare.

– Vi hade Gigione! Vi har gått från Gigi (Gianluigi Buffon) till Gigio (Gianluigi Donnarumma). Det var rätt sätt att vinna. Vi är alla så glada, säger Chiellini till RAI Sport.