Sverige och Spanien möts igen. Foto: Bildbyrån/Rörligt SVT

Enrique: ”Sverige har alltid låtit oss hålla bollen”

Uppdaterad
Publicerad

Det spanska landslaget är på plats i Sverige för torsdagens VM-kval.

Förbundskapten Luis Enrique vet att matchen blir en tuff utmaning – lagen delade ju på poängen i EM i somras.

– Matchen lär likna våra tidigare möten, Sverige har alltid låtit oss hålla bollen, säger han.

Luis Enrique var inte nöjd med EM-premiären mot Sverige i Sevilla i juni. Trots markant spelövertag kom aldrig det förlösande målet. Med ryggen mot väggen klarade Sverige 0-0 och vann sedan gruppen.

Enrique och spelarna fick hård kritik – och den spanske förbundskaptenen hyllade inte direkt sin motståndare.

VM-kval fotboll

Men trött på att möta Sverige? Det är han inte.

– Jag har aldrig klagat på hur Sverige spelat, på hur motståndet agerar. Jag är inte trött på att möta Sverige. Båda lagen har sin stil, säger Enrique på onsdagskvällens presskonferens på Friends arena.

Han tror att torsdagens möte kommer att påminna om EM-premiären.

– Matchen lär likna våra tidigare möten, eftersom lagen har sina tydliga spelsätt. Sverige har alltid låtit oss hålla bollen och väntat på kontringar och fasta situatione. Vi har försökt att spela enligt vår modell.

Vila spelare

Sju spelare från EM-truppen står över VM-kvalet mot Sverige: Pau Torres, Diego Llorente, Fabian Ruiz, Thiago Alcantara, Pedri, Dani Olmo och Mikel Oyarzabal.

– Vi bestämde att det bästa för dem var att vila, men alla ville komma, sade Enrique nyligen till tidningen Marca.

Trion Pedri, Olmo och Oyarzabal spelade både EM och OS i somras.

Däremot bedöms både Unai Simon och Eric Garcia var fräscha nog för tre kvalmatcher på kort tid, trots att de deltog i båda mästerskapen. Efter besöket i Solna väntar Georgien hemma på söndag och Kosovo borta för sommarens EM-semifinalist.

Nya från EM-truppen är Iñigo Martínez, Raul Albiol, Carlos Soler, Mikel Merino, Pablo Fornals, Brais Méndez och Abel Ruiz.

Har elvan klar för sig

Enrique kastar gärna om i sina startelvor. Det gjorde han även under EM och Lasse Jacobsson, landslagets bevakare av motståndare, är högst osäker på vilket lag spanjoren matchar.

– Jag tror inte att de ändrar så mycket i arbetssätt och så vidare utan det är mer att det kanske kommer in någon ny spelare nu när det är sju spelare som är borta sedan EM-truppen, säger Jacobsson.

Enrique avslöjar inget kring vilken elva han släpper fram, men han vet hur han vill ha det.

– Jag har den klar för mig, säger han.

KLIPP: Janne Anderssons förändring inför Spanien (1 september 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet