Eskilstuna tog historisk seger i Champions League

Eskilstuna United tog en historisk seger när man vann sin första match i Champions League hemma på Tunavallen. För motståndet stod regerande skotska mästarna Glasgow City FC. United-City 1-0.

Mimmi Larsson blev matchhjälte när hon i 52:a minuten satte matchens enda mål när Eskilstuna United idag gjorde debut i Champions League-sammanhang. United tog emot skotska Glasgow City FC på Tunavallen i Eskilstuna, i 16-delsfinalen i UEFA Women’s Champions League.

– Glad att jag kunde bidra till att vi vann, Känns skönt att vi höll nollan eftersom det tas med till returen säger Larsson till SVT Sport.

De regerande skotska ligamästarinnorna har vunnit 17 av 18 ligamatcher den här säsongen men mot Eskilstuna blev det förlust och nu har svenskorna fördel  inför returmötet nästa vecka i Skottland.

Matchbilden var inledningsvis avvaktande, då lagen kände på varandra. Men halvvägs in i första halvlek hade Eskilstuna knäckt koden till ett kompakt skotskt försvar, och kopplat grepp om matchen.

Trevande inledning

Matchens första riktiga chans kom efter knappa halvtimmen spelad. Marija Banusic tajmade ett inlägg och försökte på volley. En halvträff som målvakten Fay i Glasgow City enkelt kunde ta hand om.

United hade klart mest boll i första halvlek, men Glasgow som just nu toppar tabellen i ”Scottish Women’s Premier League” var försvarsskickliga och välorganiserade.

Eskilstuna United spräckte målnollan i 52:a minuten. Mittfältsgereralen Ingrid Schjelderup slog från vänsterkanten ett perfekt inlägg in i boxen där en fristående Mimmi Larsson med kraft kunde nicka upp bollen i nättaket.

– Ingrid slår den i pannan på mig. Skönt att göra ett nickmål. Det händer inte så ofta, säger Mimmi till SVT Sport om fullträffen.

United var tongivande även i andra halvlek. Petra Andersson hade ett bra skott som resulterade i dubbla resultatlösa hörnor.

Glasgows första chans

Med kvarten kvar att spela hade Glasgow ett skapligt distansskott som Emelie Lundberg nöp med viss möda. Bästa skotska läget i matchen.

Mimmi Larsson hade bud på 2-0, och var het inför ögonen på förbundskaptenen Pia Sundhage, och totalt nästa 4000 i publiken. Larsson var ytterst nära att skarvnicka bollen i mål i en andravåg efter hörna. Frågan är om hon spelade sig närmare en startplats i landslaget?

Returmötet spelas torsdag om en vecka, på Glasgows hemmaarena Excelsior Stadium.

– Det är ett duktigt lag, väldigt fysiska så det blir en tuff uppgift borta. Men jag tror att det kan bli bra, säger Larsson om Glasgow.

Eskilstuna Uniteds laguppställning

Emelie Lundberg – Glodis Perla Viggisdottir, Louise Quinn, Nathaile Björn – Olivia Schough, Malin Diaz Petra Andersson, Ingrid Schjelderup, Emma Jansson – Marija Banusic, Mimmi Larsson.

Glasgow City FC är regerande skotska mästare och har hela åtta mästartitlar, sex cuptitlar och sex ligacuptitlar, och de toppar just nu tabellen i ”Scottish Women’s Premier League”.