Två raka segrar för Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Piteå går fortsatt obesegrade efter att de i damallsvenskans andra omgång vunnit borta mot Eskilstuna med 2–1.

– Det känns riktigt bra. Det är såklart jätteviktigt att vi får en bra start, säger Piteås ena målskytt Cecilia Edlund till SVT Sport.

Det var en jämn drabbning mellan fjolårets tabelltrea och tabellfyra.

Eskilstuna hade klart fördel i början av den första halvleken, trots få målchanser. I stället åkte hemmalaget på en rejäl kalldusch när Piteå var laget som öppnade upp målskyttet i den 44:e minuten.

En diagonalpass upp till Nina Jakobsson som snyggt kunde nicka ner bollen och passa vidare till Julia Karlenäs. Cecilia Edlund fick tillslut läget som inte såg så mycket ut för världen – men Edlund fick till ett perfekt lobbskott som Emelie Lundberg i målet inte kunde nå.

– Jag är för det första inte vänsterfotad så det var en liten chock. Men skitkul med mitt första allsvenska mål, helt klart ett av mina topp tre mål, säger Edlund till SVT Sport.

– Jag försökte bara få bollen på mål. Jag hörde alla andra skrika ”håll i den” men jag tyckte att det var ett skottläge så jag chansade.

Reduceringsmålet dröjde

Piteå fortsatte att ösa på i den andra halvleken och efter att målskytten Edlund blivit nedtryckt på den offensiva planhalvan tilldelades bortalaget en straff. En straff som June Pedersen i den 58:e minuten enkelt kunde sätta dit.

– Det här är det starkaste laget som vi har haft på väldigt många år. Vi vet hur man vinner nu, även fast det kanske inte alltid är snyggt eller vackert, säger Edlund.

”Piteå var konsekventa”

Eskilstuna såg ut att bli utan mål. I den andra halvleken stod hemmalaget för betydligt mer misstag och var inte tillräckligt vassa i sina avslut. Men reduceringen skulle komma – om än alldeles för sent in i matchen.

I tilläggstiden kunde Felicia Carlsson göra ett vackert mål för hemmalaget som nu har förlorat de båda omgångarna i damallsvenskan.

– Piteå var konsekventa och effektiva i sitt sätt att spela. De hade genuint elva spelare på plan som verkligen gjorde jobbet och det är tydligt att de vet vad de ska göra där ute. De är trygga i sina positioner, säger SVT Sports fotbollsexpert Frida Östberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.