Glenn Strömberg vill se ett mer offensivt Sverige. Foto: Bildbyrån

Experten: ”Förväntar mig att Sverige vill styra matchen”

Uppdaterad
Publicerad

Mot Spanien var Sveriges bollinnehav och egna spel närmast obefintligt.

Mot Slovakien i dag – vill SVT-experten Glenn Strömberg se ett betydligt mer delaktigt blågult.

– Jag förväntar mig att Sverige verkligen vill styra matchen, säger han i SVT:s morgonsändning.

Det förväntas en helt annan matchbild när Sverige spelar sin andra match i EM i eftermiddag.

Slovakien är inte Spanien menar SVT:s expert Glenn Strömberg.

Fotbolls-EM

– Jag förväntar mig att Sverige verkligen vill styra den här matchen. Vi ska vara offensiva och ha bollen avesevärt mycket mer än i matchen mot Spanien, säger Glenn Strömberg till SVT.

Samtidigt höjer han ett varningens finger för slovakerna.

– Slovakien är bollskickliga, de har inga jättestjärnor, men är enormt duktiga. Det blir inte så lätt som många tycks tro. Sverige får tänka att Slovakien är lite som Sverige. Hur många gånger har inte vi stört stora lag? Slovakien är precis ett sådant lag. De spelar ett med ett sådant stort hjärta. Sverige är lite bättre på papperet. Men det är inte den jätteskillnaden som många säger, säger Glenn Strömberg.

”Ett Sverige i miniatyr”

Strömberg ser ändå Sverige som favoriter i matchen.

– Sverige är favoriter, jag skulle säga att det är 60-40. Inte 80-20 eller 70-30, som alla andra andra säger. Slovakien har kvaliteter. Det är ett Sverige i miniatyr med stor lagmoral. Och de vet att det är en för alla, alla för en. Annars vinner de inga fotbollsmatcher, och det gör inte Sverige heller, säger Glenn Strömberg. 

Matchen är väldigt viktig för fortsättningen av EM för Sveriges del. Slovakien har med sig tre poäng från premiären mot Polen, och leder gruppen.

– Vi måste nästan vinna den här matchen. Blir det oavgjort i dag så måste vi vinna sista matchen mot Polen. Det är en grymt viktig match, och det blir extra viktigt att vinna matchen i dag, säger Glenn Strömberg.

I den svenska truppen är Dejan Kulusevski tillbaka efter att ha varit coronasmittad.

Men förväntas inte starta mot Slovakien.

– Det är bara en klar fördel för Sverige att Kulusevski är tillbaka. Ju mer val Janne Andersson har, desto bättre tycker han att det är. Alla tränare vill ha stora och svåra val. Men jag tror inte det blir något annorlunda i startelvan, säger Glenn Strömberg.

SVT sänder matchen mot Slovakien, och det går att uppfölja uppsnacket till matchen från klockan 14.00 i SVT1 och Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet