Foto: BILDBYRÅN

Experten tippar: Rosengård vinner

Uppdaterad
Publicerad

Trots två raka guld tror SVT:s expert Frida Östberg att Linköping får nöja sig med en tredjeplats i årets allsvenska.

– De har tappat flera tongivande spelare och har en ny tränare, säger Östberg som i stället tror på Rosengård.

Att Rosengård vinner tror Frida Östberg helt enkelt beror på kvaliteten på truppen.

– De har de bästa spelarna, visserligen en lite tunnare trupp. Men Jonas Eidevall (huvudtränare) är allsvenskans allra bästa värvning. Dessutom har de en världsspelare i Anja Mittag, som sett pigg ut under våren och hittat spelglädjen. Intressant också att de arbetar aktivt med karaktärerna i klubben på och utanför planen.

Göteborg överraskar

Göteborg, som med nöd och näppe klarade sig kvar i allsvenskan förra säsongen, tror Östberg slutar på en andraplats.

– Visserligen har Christen Press bara skrivit ett tremånaderskontrakt men jag tror den värvningen ger klubben självförtroende. Dessutom har de en ny tränare som kan sätta karaktär, och flera starka spelare som Olivia Schough och Julia Roddar. Göteborg har en stark centrallinje och har utvecklat sitt anfallsspel under den nya ledningen.

Får nöja sig med tredjeplatsen

Linköping får, trots två raka guld, nöja sig med en tredjeplats enligt Österberg.

– Hilda Carlén kommer bli viktig och rädda många poäng för Linköping. De har utmaningar med snabbheten i sin backlinje, så frågan är hur högt de vågar spela. Viktigt att de får till ett bra samarbete mellan Kosovare Asllani, Filippa Angerdahl och Marija Banusic. Men att Lina Hurtig (långtidsskadad) är borta är ett stort bortfall.

Hammarby och Kalmar åker ur

– Hammarby har haft en för strulig försäsong för att vara förberedd för allsvenskan. Ann-Helen Grahm är precis rätt person att leda dem men jag tror att hon har fått för kort tid på sig.

– Kalmar åker ur, den damallsvenska kostymen är helt enkelt för stor, tror Östberg.

SVT kommer att sända totalt tolv matcher från Damallsvenskan under säsongen – sex matcher på våren och sex på hösten. Premiären blir den 15 april, regerande mästaren Linköping mot nykomlingen Växjö.

Östbergs tippning

1. Rosengård

2. Göteborg

3. Linköping

4. Djurgården

5. Eskilstuna

6. Kristianstad

7. LB07

8. Piteå

9. Vittsjö

10. Växjö

11. Hammarby

12. Kalmar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.