I går dömdes fyra fotbollsspelare i hovrätten för matchfixning. Foto: Pontus Lundahl/TT

Fälld för matchfixning – men kan fortsätta spela fotboll

Uppdaterad
Publicerad

Fyra fotbollsspelare fälldes för matchfixning i Hovrätten på torsdagen. En av dem spelar fortfarande i en klubb i division två. Först nu kan han och de andra stängas av från idrotten.

Trots att en rättsprocess har pågått har en av de nu dömda spelarna i matchfixningsrättegången kunnat byta klubb och spela vidare. Ärendet har legat hos disciplinnämdnen hos Svenska fotbollförbundet, men blev vilande när den friande domen i tingsrätten kom.

I och med den nya domen kommer fallet att aktiveras igen hos förbundet, men när den spelare som nu är aktiv kan komma att stängas av är inte klart. De anklagade ska få försvara sig även inför disciplinnämnden innan ett beslut kan tas.

Just nu är det speluppehåll fram till slutet av juli i division 2 där den aktive spelaren finns.

– Under den tiden ska vi ha kunnat starta upp ärendet i alla fall, säger Göran Nilsson, förste vice ordförande i disciplinnämnden, till SVT Sport.

Tränaren i klubben säger dock till SVT Sport att han inte vill ha den dömde spelaren kvar.

”Ingen anledning att se mellan fingrarna”

– Nu är han fälld, om klubben skulle ta ett annat beslut så är jag inte längre den klubbens tränare, säger han.

Disciplinnämndens ordförande Kerstin Elserth skickade ut domen för kännedom till de andra ledamöterna i nämnden redan samma dag som den kom.

– Vi har ingen anledning att se mellan fingrarna, när nu dessutom rätten har funnit att det har förekommit spelfusk. Då vill vi också göra någonting, säger Nilsson.

Det finns också en möjlighet att stänga av spelarna tillfälligt redan nu i väntan på ett beslut i disciplinnämnden, men om det kommer att bli så är inte klart, säger Kerstin Elserth.

De dömda spelarna kan få som mest två års avstängning från all idrott. Hade brotten skett i dag hade maxstraffet varit betydligt högre: tio år. Förra året kom ett nytt, tuffare regelverk kring matchfixning.

– Det är ett mycket glädjande besked att samtliga har blivit fällda, säger Christer Malmsten, chefsjurist på Svenska fotbollförbundet.

”Större hot än dopning”

– Jag hoppas att det ska vara en väldigt tydlig signal till de personer som eventuellt har haft funderingar på att medverka i den sådana här otillbörliga förfaranden. Att man förstår att man kan drabbas av ett fängelsestraff.

Han säger att SvFF ser ”synnerligen allvarligt” på uppgjorda matcher.

– Jag brukar påstå att det är ett större hot mot idrottens integritet och trovärdighet än dopning.

– Dopning handlar om att man manipulerar sin kropp, en enskild individ, men här manipulerar man hela idén med tävlingsidrott, att man ska vinna på idrottsliga grunder och alltid göra sitt bästa, säger Malmsten.

Ärendet kan fortfarande överklagas och tas upp av Högsta Domstolen, men hur disciplinnämnden agerar i sådana fall är inte klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.