Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Fansen: ”Äntligen får damfotbollen den respekt den förtjänar”

Uppdaterad
Publicerad

En chans till upprättelse, respekt och att locka en ny generation. Att fotbolls-EM avgörs i England är viktigt på flera olika sätt. Det menar några av de engelska fansen som SVT Sport pratat med.

– Det är så fantastiskt. Det här är precis vad damerna behöver, säger supportern Hazel. 

Betydelsen av ett engelskt mästerskap på hemmaplan går inte att förringa. Många av fansen som SVT pratar upprepar samma sak: Att damfotbollen äntligen får den respekten den förtjänar. 

– Den engelska damfotbollen har vuxit så mycket de senaste 20 åren. Jag själv brukade spela, men då fick inte vi någon stöttning. Något år efter att jag slutade kom stöttningen och nu får en ny, ung generation den här backningen vilket gör att vi kan bygga damfotbollen från gräsrotsnivå hela vägen upp till stora arenor som Old Trafford, säger Hazel. 

Damlandslaget i fotboll

Även supportern Emma är inne på att mästerskapet kan öppna upp för en ny generation engelska fotbollsspelare. 

– Det inspirerar unga tjejer och gör att de kan sträva efter våra landslagsspelare och se att det går att bli proffs. 

Hur stora är landslaget här i England?

– De är stora, men jag tror det finns potential för dem att bli ännu större. 

För 59-åriga Jill är det här en helt annan tid än när hon själv spelade rugby.

– Jag blev retad för det, för att det inte var kvinnligt. Jag älskar att vi har VM och att damfotbollen växer. Tjejerna får en chans att visa upp hur bra de verkligen är och att de förtjänar högre löner. Nu hoppas jag bara att vi når finalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet