Favoritfall i jämn damallsvenska Foto: Bildbyrån

Favoritfall i jämnare damallsvenska

Uppdaterad
Publicerad

De var topp-3 i fjolårets damallsvenska, men har än så länge bjudit på negativa skrällar. Linköping, Rosengård och Eskilstuna har skrapat ihop sju av 18 möjliga poäng.

– Det var som om vi fick panik, säger Marija Banusic efter mästarna Linköpings oväntade tapp borta mot Vittsjö.

Rosengård och Linköping har vunnit åtta av de nio senaste gulden och dominerat damfotbollen. Frågan är om öppningen på säsongen vittnar om en jämnare serie än tidigare? Det hävdar åtminstone Eskilstunas nye tränare Jonas Björkgren som själv fått uppleva två raka förluster, 1-2 borta mot Djurgården och 1-2 hemma mot Piteå i helgen.

– Det är några resultat som är förvånande i starten av den här säsongen, men jag förväntar mig att det blir en jämn allsvenska där alla kan slå alla, säger Björkgren som tycker att det också kommer gynna svensk damfotboll.

Själv har han fått se sin trupp anfäktas av tunga skador. Båda mittbackarna Vaila Barsley och Brianne Reed saknades i premiären och ännu en amerikansk backförstärkning, Molly Menchel, skadades på träning, missade helgens match och blir borta på lång tid. Piteå har dessutom historiskt varit en tuff motståndare, 1-2-förlusten var inte orimlig. Ändå: nu väntar Rosengård borta och tabellettan Hammarby hemma.

– Mot Djurgården var vi inte nöjda, men vi spelade upp oss mot Piteå. Det tar ett tag att komma in som ny tränare.

”Det är oacceptabelt”

Men han är i gott sällskap. Linköping tappade alltså en till synes säker seger borta mot Vittsjö. 2-0 blev 2-3 och en jätteskräll.

– Ta deras första mål. Varför händer ens sånt på den här nivån. Det är oacceptabelt, säger Marija Banusic till corren.se.

Rosengård är det lag som gått bäst av de tre, men var snubblande nära en förlust i premiären hemma mot Göteborg. Bara ett självmål av gästernas amerikanska back Taylor Leach i slutminuterna, räddade Malmöklubben till en poäng. I helgen blev det en 4-0-seger mot nykomlingen Kalmar.

För Göteborg förresten, som satsar uppåt via prestigevärvningen av amerikanska stjärnanfallaren Christen Press, har det blivit en viktig poäng borta mot Rosengård. Men hemmapremiären mot Hammarby gick från 1-0 i paus till 1-3-förlust – efter ännu ett självmål av backen Leach. Det finns en del att jobba på, precis som för många andra konkurrenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.