Vitalij Mutko, rysk vice premiärminister och ordförande i den ryska VM-organisationen, tillsammans med Fifapresidenten Gianni Infantino vid VM-lottningen i Moskva i fredags. Foto: TT.

Fifa backar upp avstängd rysk minister

Uppdaterad
Publicerad

Mindre än en timme efter IOK beslutade att stänga av Ryssland och portade den vice premiärministern Vitalij Mutko på livstid från OS, skickade Fifa ut en pressrelease om att stödja Rysslands VM-organisation och indirekt dess ledande person.

”Det har ingen betydelse för förberedelserna inför VM-slutspelet 2018 som vi ska göra till det bästa möjliga”, skriver Fifa. Det är Mutko som sitter i toppen för VM-slutspelets organisation och är dessutom ordförande i det ryska fotbollsförbundet.

Mutko pekas ut av IOK som högste ansvarig, då som idrottsminister, för den statsstödda ryska dopningen.  Han förekommer sida upp och sida ner i McLaren-rapporten.

Mutko: ”Går gladeligen upp i vilken domstol som helst”

– Jag går gladeligen upp i vilken domstol som helst och förklarar mig, har Mutko sagt och förnekar kategoriskt all statsstödd rysk dopning.

IOK-chefen Thomas Bach undvek att svara på frågor kring det lämpliga i att Fifa fortsätter samarbetet med en person som IOK stängt av.

Redan vid VM-lottningen i Moskva i fredags förklarade Fifa att tisdagens IOK-beslut inte skulle påverka arrangemanget i Ryssland nästa år. Fifapresidenten Gianni Infantino och Mutko satt bredvid varandra i salen när lottningen ägde rum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.