Foto: TT Nyhetsbyrån

Fifa inför hårdare straff mot rasism

Publicerad

Det internationella fotbollsförbundet, Fifa, har beslutat att lag vars supportrar gör sig skyldiga till rasistiskt beteende automatiskt förlorar matchen – om domaren har avbrutit den på grund av det som sker på läktaren.

Det är en snabbt införd ny betydelsefull regel. Redan måndag införs den i all fotboll, internationell som nationell. Det betyder att de allsvenska matcherna Helsingborg-Sirius och Gif Sundsvall-Hammarby blir första matcherna på svensk mark att bedömas enligt den nya regeln. 

Detsamma gäller om domaren avbryter matchen på grund av att supportrarna gör sig skyldiga till ”annat diskriminerande beteende”, skriver Fifa.

En match kan avbrytas på grund av rasism eller annat diskriminerande beteende från supportrarna om domaren först försökt få publiken att sluta genom en varning och därefter avbrutit matchen tillfälligt.

Det är en process i tre steg:

1) Speakern säger till fansen och varnar för konsekvenserna.
2) Domaren bryter tillfälligt matchen för att markera allvaret.
3) Laget som haft rasistiska fans förlorar matchen efter att den brutits helt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer