Michael Lauber Foto: TT nyhetsbyrån

Fifa misstänks för pengatvätt

Uppdaterad
Publicerad

Schweiziska banker har rapporterat 53 olika fall av möjlig pengatvätt som är knutna till Fifa, meddelar Schweiz chefsåklagare Michael Lauber.

Schweiziska banker har rapporterat 53 olika fall av möjlig pengatvätt i samband med valet av VM-länder – Ryssland 2018 och Qatar 2022.

De utesluter inte att Fifa-presidenten Sepp Blatter kan bli kallad till förhör.

FIFA

”Vi har en komplex uppgift framför oss med många internationella problem. Åtalet pågår och kommer ta sin tid. Fotbollsvärlden måste ha tålamod för den här undersökningen kommer ta längre tid än de legendariska 90 minuterna”, sa Lauber.

De nya uppgifterna kan innebära att både Fifa-presidenten Sepp Blatter och generalsekreteraren Jerome Valcke kommer förhöras i framtiden.

Det kan även bli aktuellt att titta närmare på hur det gick till när värdskapet för VM 2018 i Ryssland och 2022 i Qatar beslutades.

Åtalet är en följd av den stora utredning som FBI startade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FIFA

Mer i ämnet