Mimmi Larsson och Kanadas Kadeisha Buchanan i kamp om bollen. Foto: Bildbyrån.

Fifa öppnar för ny internationell turnering

Uppdaterad
Publicerad

En ny internationell turnering för landslag. Det förslaget kommer diskuteras när Fifas höjdare träffas i Colombia de närmaste dagarna.

De 16 bästa landslagen i en ”Global womens league” är idén som nu kommer landa på Fifa-kommitténs bord, rapporterar New York Times i dag.

Förhoppningen är att turneringen ska dra i gång i november 2019 och utöver att toppnationerna möts finns planer på att skapa fyra regionala ligor.

Damlandslaget i fotboll

Ligan skulle genomföras i form av miniturneringar, där världens 16 bästa lag delas upp i grupper av fyra. Miniturnerningarna skall enbart spelas under ett årligt novemberuppehåll för klubbarna, där de bästa lagen från gruppspelet går vidare till semi- och final.

Vill sprida den professionella fotbollen globalt

Förslaget motiveras som ett försök att öka intresset för damfotboll genom att öka såväl damfotbollens synlighet som kvalitet. Under Fifas sammanträde i februari gjorde Fifas president Gianni Infantino ett kort uttalande om planerna.

– Vi funderar också på att skapa en världsliga för damfotboll så att alla länder kan delta, för vi bör inte förglömma att 50 procent av världens befolkning är kvinnor, sade Infantino i februari.

Fifa träffas i Bogotá i veckan

Den nya cupen har även som mål att ge länder som tidigare aldrig haft chansen att arrangera en internationell turnering på toppnivå möjligheten att erbjuda ett Fifa-evenemang på hemmaplan.

För att förslaget ska bli verklighet behöver president Gianni Infantino stöd från organisationen under den närmaste veckans Fifa-möten i Bogotá i Colombia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet