Bråk i den ryska klacken. Foto: Bildbyrån

Fifa tar krafttag mot rasismen

Uppdaterad
Publicerad

Domarna under Confederations Cup ska kunna avbryta matcher om supportrarna beter sig rasistiskt på läktarna. Det meddelar Fifa inför turneringen som inleds i helgen och som sänds i SVT.

Rysk fotboll har genom åren haft problem med rasism på läktarna. En av de som har blivit utsatt för det är den förre Zenit Sankt Petersburg-spelaren Hulk, som har vittnat om att det förkommer rasism i varje match i den ryska ligan.

Nästa sommar arrangerar Ryssland fotbolls-VM, och i helgen inleds Confederations Cup i landet. För att stävja rasismen har Fifa beslutat sig för att ge domaren mandat att avbryta matcher om rasism eller annan typ diskriminering förekommer på läktarna. Om publiken då inte slutar mitt sitt beteende ska domaren kunna stoppa matchen helt och hållet.

Confederations Cup

”Banbrytande förändringar”

Det kommer också att anlitas personer som ska finnas i publikhavet för att upptäcka och rapportera om det förekommer olika typ av kränkningar på läktarna.

– Det här är banbrytande förändringar i ett globalt krig mot diskriminering som kommer att prägla årets upplaga av Confederations Cup, säger Fifas president Gianni Infantino i ett uttalande, och fortsätter:

– Det är två initiativ som ska hjälpa domarna att stoppa diskrimineringen och det kommer att göra att atmosfären på arenorna kommer att handla om fair play och respekt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Confederations Cup

Mer i ämnet