Amerikanska stjärnorna Alex Morgan och Sydney Leroux med sina barn. Foto: Bildbyrån.

Här är Fifas nya graviditetspolicy

Uppdaterad
Publicerad

För första året någonsin har kvinnliga fotbollsspelare rätt till föräldraledighet samtidigt som klubbarna förbjuds att sparka gravida spelare efter beslut av Fifa.

Damfotbollen har nått en milstolpe – även om det handlar om en absolut minimumnivå.

– Det är ett första stort steg och är bättre än ingenting, säger Caroline Jönsson i Fifpro som varit med och drivit frågan.

Kvinnliga fotbollsspelares rättigheter har fått ett lyft 2021. Mer specifikt har spelare som blir gravida under karriären fått ett skydd som gäller globalt. Fifas nya regelverk garanterar bland annat en betald föräldraledighet på minst 14 veckor (varav minst åtta veckor efter förlossningen), förbud mot att sparka en gravid spelare samt rätt att värva ersättare utanför transferfönsterna.

Fifas regelverk är tänkt att gälla som ett globalt minimum och varje land och liga har rätt att ge ännu bättre skydd.

Caroline Jönsson, styrelseledamot i Fifpro, har varit drivande i frågan och var en av dom som stod bakom det färdiga förslaget som Fifa röstade igenom i december. Hon berättar att de har kämpat för policyn i fem års tid.

”Sänder supertydlig signal”

– Det viktigaste med den här policyn är att lyfta en fråga där man gått från total tabu och förbud i kontrakt till att ”ja du kan bli gravid under tiden du spelar fotboll”. Vi har i alla fall någon form av gemensam minimigrundförutsättning. Det sänder en supertydlig signal och var en otrolig seger. Samtidigt har vi i Sverige ett system som ligger på en bättre nivå.

När Jönsson var med och la fram förslaget för många år sedan var det tänkt som en föräldrapolicy som inkluderade även partnern. Det finns även andra delar hon hade velat var bättre i regelverket.

Finns mycket som kan bli bättre

– Jag hade önskat att ersättningen var mycket högre. Och åtta veckors föräldraledighet efter en födsel tycker jag på tok för kort tid. Jag hade önskat längre återhämtningstid. Det är inte heller med nånting om att man till exempel får barnpassning när man åker på mästerskap vilket kanske skulle behövas för att man ska kunna delta. Det är en del som inte är riktigt tydlig.

I Sverige har det under en lång tid arbetats med en graviditets- och föräldrapolicy men den är ännu inte på plats. Enligt Jönsson kommer den vara betydligt bättre än Fifas.

Se mer detaljer kring Fifapolicyn i faktarutan nedan.

KLIPP: Detaljen som stoppar damallsvensk graviditetspolicy

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Genrebilder. Detaljen som stoppar damallsvensk graviditetspolicy. Foto: Bildbyrån.

Obligatorsk ersättning 

En spelare har rätt till betald föräldraledighet i minst 14 veckor – med minst åtta veckor efter födseln – under kontraktstiden med en ersättning som motsvarar två tredjedelar av hennes kontrakterade lön.

Återvända till jobbet 

En spelare har rätt att återvända till fotbollsaktiviteter efter föräldraledighetens slut. Spelarens klubb har skyldighet att återintegrera henne till fotbollsaktiviteter och bistå med lämplig medicinsk hjälp. Spelaren ska ha möjlighet att amma eller bröstpumpa.

Spelarregistrering

Klubbarna har rätt att ersätta en spelare som blir föräldraledig. Klubbarna får tillfälligt registrera en annan spelare även utanför registreringsperioden. Längden för det tillfälliga kontraktet ska – om inte parterna gemensamt kommit överens om något annat – gälla från registreringsdatumet till sista dagen innan nästa registreringsperiod efter att den föräldralediga spelaren återvänt. Det kommer även vara tillåtet att registrera en spelare som kommer tillbaka från föräldrarledigheten utanför registreringsperioden.

Skydd under graviditet 

För att säkerställa att en gravid spelare inte utsätts för några risker har spelaren rätt att få återkommande och individuella medicinska råd. Gravida spelare ska också ha rätten att bistå klubben genom alternativa sysselsättningar.

Skydd mot felaktig uppsägning 

Ingen spelare ska riskera att missgynnas på något sätt under graviditeten. Att bryta en spelares kontrakt på grund av en graviditet kommer anses som en uppsägning utan rimliga grunder. Klubben kommer vid en sådan uppsägning bli skyldig att kompensera spelaren ekonomiskt. Även sportsliga sanktioner som kan kombineras med böter tillkommer.

Källa: Fifa

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.