Kvalhjälten Pukki sköt Finland till första mästerskapet

Finland har uppnått den största fotbollsframgången på herrsidan. Landet är klart för det första mästerskapet eter att ha besegrat Liechtenstein på hemmaplan. Storstjärnan Teemu Pukki gjorde både 2-0 och 3-0 i den andra halvleken och försatte hela Finland i ett mästerskapstillstånd. Finland spelar EM 2020.

– Det känns så jäkla bra, jag kan inte säga något mer. Jag har jobbat för det här i 28 år, säger Juha Pirinen till SVT Sport.

De finska fotbollsherrarna har aldrig lyckats ta sig förbi kvalet till ett mästerskap – tills nu. Efter att ha vunnit fyra av de fem inledande matcherna av kvalet, bland annat mot Bosnien och Hercegovina, hade Finland skapat sig ett bra utgångsläge inför fortsättningen.

I den nästsista omgången behövde Finland ta tre poäng hemma mot Liechtenstein ikväll för att säkra avancemang. Spelmässigt var Finland överlägsna och laget ledde med 1-0 efter 45 minuter, målet genom Jasse Tuominen, framspelad av Teemu Pukki.

Höll nollan i alla segermatcher

Resultatet stod sig till den 64:e minuten då Teemu Pukki, som spelar i Norwich i Premier League, gjorde 2-0 från straffpunkten, hans tredje straffmål i kvalet. Finlands kvalhjälte stänkte sedan dit 3-0, hans nionde mål på lika många matcher, och när den samme blev utbytt med knappa tio minuter kvar fick han motta stående ovationer.

– Man känner allt möjligt och ingenting just nu, jag är helt tom. Det är det största som hänt i min karriär. Vi är ett stort kompisgäng som spelar fotboll ihop, det är precis så det känns. , säger Häckens Joona Toivio till SVT Sport.

Finland vann sex av nio matcher i kvalet och målvakten Lukas Hradecky, till vardags i Bayer Leverkusen, höll nollan i samtliga av dem.

EM nästa sommar spelas i 13 olika länder för att fira att mästerskapet fyller 60 år. När, hur och var Finland kommer spela avgörs i lottningen den 30 November.

Finland har vid flera tillfällen varit nära att nå mästerskap. I den sista kvalmatchen till EM 2008 hade Finland, Med Roy Hodgson, behövt vinna men fick ”bara” 0-0. I kvalet till VM 1998 var Finland nära att nå playoff men ett självmål på stopptid mot Ungern i den sista matchen sänkte Finland.

Se när finska fansen stormar planen på slutsignalen:

Här skjuter Teemu Pukki 3-0 för Finland:

ARKIV: Finländska kaptenen: ”Man har varit avundsjuk på Sverige” (14 november 2019)

Fakta: Finlands väg till EM

Finland inleder kvalet med en 0–2-förlust mot Italien, men laddar om och vinner mot Armenien med 2–0 efter mål av Fredrik Jensen och Pyry Soiri.

Finland tar ännu en tvåmålsvinst mot Bosnien i nästa kvalmatch, då med dubbla mål av Premier League-spelaren Teemu Pukki. De besegrar sedan Liechtenstein borta, med 2–0. Pukki står för ett av målen och Benjamin Källman för det andra. I hemmamatchen mot Grekland blir Teemu Pukki ende målskytt och säkrar den finländska 1–0-segern.

I det andra mötet med Italien är det finska laget nära att skrälla till sig en poäng. Teemu Pukki kvitterar för Finland till 1–1 i 72:e minuten på straff, men italienarna gör sju minuter senare mål, även det från elva meter, och vinner med 2–1.

Allt går sedan fel i det andra mötet med Bosnien, så när som på Joel Pohjanpalos comeback efter en skada: han gör Finlands enda mål. Finland förlorar med hela 1–4, efter att Bosnien i andra halvlek skapat sig en fyramålsledning.

Tre dagar senare, mot Armenien, presterar laget desto bättre. Lukas Hradecky håller nollan, Teemu Pukki gör två mål och Fredrik Jensen ett. Finland tar med sig tre välbehövliga poäng från 3–0-vinsten, och när Grekland dessutom slår Bosnien skapas drömläget som Finland har inför matchen mot Liechtenstein.

Finland pallar för trycker och vinner klart med 3–0 mot Liechtenstein. Den historiska bedriften är ett faktum.

Finland avslutar EM-kvalet med en bortamatch mot Grekland 18 november.

Det finländska landslaget har varit nära att ta sig till VM 1998 och 2002 och EM 2008, men inte lyckats. I VM-kvalet 2018 kom de näst sist i gruppen – men 2020 är man med.