Finska anfallaren Riku Riski bojkottar januariturnén på grund av etiska skäl. Foto: Bildbyrån

Finske anfallaren stod över januariturnén av etiska skäl

Uppdaterad
Publicerad

I kväll ställs det svenska herrlandslaget mot Finland i januariturnén i Qatar.Det finländska landslaget får klara sig utan anfallaren Riku Riski – som bojkottar träningslägret av etiska skäl.– Jag ville hålla fast vid mina värderingar, säger han till Helsingin Sanomat.

Riku Riski blev uttagen till januariturnén i Qatar – men enligt Helsingin Sanomat tackade han nej på grund av etiska skäl.

– Efter att jag blev uttagen diskuterade jag saken med lagledaren Lennart Wangel och förbundskaptenen Markku Kanerva. Orsakerna bakom mitt beslut var etiska. Jag ville hålla fast vid mina värderingar, säger han till tidningen.

– De förstod min ståndpunkt men var av annan åsikt, mer kan jag inte tillägga.

När det finska fotbollsförbundet offentliggjorde sitt beslut att arrangera lägret i just Qatar väcktes häftig kritik. Enligt tidningen försvarar det finska fotbollsförbundets ordförande Ari Lahti beslutet med att konstatera att det är ”qatariska myndigheter och VM-arrangörerna som ansvarar för att övervaka de mänskliga rättigheterna i landet”.

”Har mycket att förbättra”

Även den finländska lagkaptenen Tim Sparv tog ställning till problematiken i en intervju med Hufvudstadsbladet i går.

– Qatar har mycket att förbättra när det gäller mänskliga rättigheter, men jag har inte all information. Det skulle inte falla mig in att tacka nej till landslaget om jag blir uttagen till ett läger, säger han och fortsätter:

– Som spelare är man som ett får, man går dit man blir tillsagd att gå.

Svenska fotbollförbundet har sagt att de kommer att ha flera möten där de lyfter de här frågorna under lägret.

Sverige spelar mot Finland i januariturnén i kväll klockan 17.45.

Det här är kritiken mot Qatar:

• Qatar har under en längre tid omgärdats av svarta rubriker med hänvisning till landets syn på mänskliga rättigheter och har även blivit hårt kritiserade för arbetsförhållandena för byggarbetarna inför arrangörskapet för VM 2022. Enligt rapporter har tusentals arbetare dött inför VM i Qatar.

• Homosexualitet är olagligt. Grannlandet Kuwait föreslog sommaren 2014 att man skulle upprätta ”screeningtester” för att upptäcka och stoppa HBTQ-personer från att ta sig in i landet under VM.

• När Fifa utsåg mästerskapsvärdarna för åtta år sedan spreds det snabbt ut uppgifter om att Qatar kammat hem rösterna på grund av korruption.

•  Styret i Qatar har under många år anklagats för att stödja terrorism och isolerades år 2017 av sina grannländer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.