Nilla Fischer: ”Oerhört tuff konkurrens”

Uppdaterad
Publicerad

Mittbacksveteranen Nilla Fischer, 36, var tillbaka i landslagets startelva då man i torsdags besegrade Lettland med 7-0 i EM-kvalet. Det var hennes första start sedan VM 2019 – men det blir inte enkelt att behålla platsen.

– Vi har oerhört tuff konkurrens på mittbacksplatsen, säger Fischer till SVT Sport.

Sedan VM där Sverige gjorde succé och tog brons har Nilla Fischer inte varit förstavalet på mittbacksplatsen. Mot Lettland var hon tillbaka, men hon hymlar inte med att det inte är kul att sitta på bänken.

– Oavsett vilket lag det gäller så är det alltid tufft när man inte får spela, säger Fischer till SVT Sport.

Damlandslaget i fotboll

36-åringen känner sig redo för att spela.

– Jag känner mig i bra fysisk form och känner att jag har ett flow. Men det är inte jag som tar ut laget.

”Ska gå på kvalitet”

Hon tycker inte att åldern ska spela någon roll i laguttagningar och menar att hon själv har kvaliteten som behövs.

– Det tycker jag, men det har väldigt många. Vi har oerhört tuff konkurrens på mittbacksplatsen, så det är inte så att det är dåliga spelare att konkurrera med. Jag tycker att man som coach helt enkelt ska gå på kvalitet.

Förbundskapten Peter Gerhardsson har bland andra Magdalena Eriksson, Amanda Ilestedt och Linda Sembrant att välja på som alternativ till Fischer.

– När det häller Nilla så finns det förklaringar till att hon inte har varit med och inte har spelat. En del är ju konkurrenssituationen. Sedan har hon varit väldigt bra på träningarna under både den förra och den här samlingen. Vi behöver en konkurrenssituation på alla positioner och det har vi verkligen på mittbackspositionen. Det tycker jag är positivt, att hon är tillbaka ordentligt nu, säger han.

Sverige möter Island i en gruppfinal i EM-kvalet på tisdag. SVT sänder från 18.15 i SVT2 och SVT Play.

Se hela Blågult från sidlinjen här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet