Flera stora idrottsförbund brinner för hbtq-frågor samtidgt som man vill göra mer Foto: Bildbyrån

Fler förbund vill bli bättre på hbtq-frågor

Uppdaterad
Publicerad

Fler idrottsförbund vill bli bättre på att arbeta med hbtq-frågor.

–Det är väldigt viktiga frågor för oss, vi vill som största idrottsrörelse i Sverige vara en förebild samtidigt som vi alltid kan göra mer, säger Niklas Bodell, kommunikationschef på Svenska fotbollförbundet till SVT Sport.

Svenska Amerikanska fotbollsförbundet har fått pris för den hbtq-vänligaste arbetsplatsen i landet. Andra idrottsförbund vill bli bättre på att inkludera alla människor men tycker att mycket redan görs.

– Som största idrottsförbund i Sverige vill vi så klart vara en förebild för andra idrottsförbund, samtidigt som vi vill att alla förbund med riksidrottsförbundet i spetsen ska stå bakom de här frågorna, säger Niklas Bodell.

”Gemensam samlande kraft”

– Vi arbetar väldigt aktivt med de här frågorna. Men sen kan man alltid göra mer naturligtvis. Det är viktigt att vi är uppfinningsrika och kommer på fler sätt att vara mer inkluderande.

– Vi vill att fotboll ska vara en gemensam samlande kraft. På lördag ska vi gå med i pridetåget och där manifisterar vi vår kampanj ”alla är olika, olika är bra” som handlar om att fotboll ska vara inkluderande och stå för alla människors lika värde.

”Inte lika macho”

Generalsekreterare på friidrottsförbundet Stefan Olsson anser även han att hbtq-frågorna är högt prioriterade på förbundet.

– Vi antog en mångfaldsplan för ungefär ett år sedan där hbtq-frågorna är inkluderade, men vi har inget specifikt endast för hbtq-frågorna utan de finns i den mångfaldsplan vi har. Vi vill att alla ska vara välkomna till friidrottsfamiljen, men det finns säkert mer vi kan göra, säger Stefan Olsson till SVT Sport.

– Friidrotten tycker jag är väldigt inkluderande. Det är en naturlig del. Tjejer och Killar tränar tillsammans och utgår från samma plattform. Det är inte lika ”macho” som amerikansk fotboll så kanske har det förbundet behövt arbeta ännu mer med de här frågorna.

– Jag tycker att vi i friidrotten alltid haft en öppenhet där flera stora profiler har varit öppet homosexuella. Vi kommer även att gå med i pridetåget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.