Foto: TT Nyhetsbyrån.

Flera har redan erkänt sig skyldiga

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av de personer som misstänkts för korruption inom Fifa har redan erkänt sig skyldiga, det uppger AP. För de fyra männen väntar nu höga skadestånd – samtidigt som man riskerar fängelse i upp till 20 år.

Totalt misstänkts 14 personer inom Fifa för olika korruptions- och ekonomiska brott. Fyra av dessa personer har redan erkänt sig skyldiga, där i bland Chuck Blazer – som i nästan 20 år varit Fifas högst uppsatta amerikanska representant.

Blazer har redan betalat tillbaka runt två miljoner dollar (knappt 17 miljoner kronor) av de pengar han ska ha förskingrat genom åren. Blazer har sedan 2013 samarbetat med FBI och som fungerat som vittne i den skandal som nu rullas upp. 

FIFA

Stora summor ska tillbaka

De andra som redan erkänt är José Hawilla och bröderna Daryan och Daryll Warner. Enligt ämbetsmän i USA har Jose Hawila gått med på att betala tillbaka hela 151 miljoner dollar (nästan 1,3 miljarder kronor).

Sent på onsdagkvällen kom också uppgifter om att förre vicepresidenten Jack Warner, far till bröderna ovan, ska ha lämnat över sig själv till polisen på Trinidad. Däremot uppredade han sitt budskap från tidigare på dagen, ”Jag är inte skyldig”, uppger AP.

De fem, och de övriga misstänka, riskerar förutom de ekonomiska årgärderna också fängelsestraff på upp till 20 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FIFA

Mer i ämnet