Flygande svensk start i Algarve Cup

Mimmi Larsson var påpasslig, Fridolina Rolfö var kylig och Stina Blackstenius var både och.

De svenska anfallarnas målkänsla räckte till en 3–1-seger mot Kanada – och en vinnande start på Algarve Cup för Sverige.

– Det var en tuff match mot ett bra spelande Kanada på en tung plan men skönt att få med sig en vinst i början av turneringen, säger Fridolina Rolfö, tillbaka efter skada, till SVT Sport.

Sydafrika i Sydafrika som start på året var en sak. Första matchen i årets Algarve Cup, mot Kanada, en helt annan.

Damlandslaget i fotboll

Kanada, femterankade i världen, bjöd på jämn kamp mot Sverige, rankat tia, i Portugal.

– En bra genomkörare, en bra prestation och ett bra resultat. I första halvlek hade de bara en frispark trots vinden i ryggen, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

De kunde också mycket väl ha kunnat hitta en ledning på frispark i den första halvleken, men Chelsea och Sveriges rutinerade burväktare Hedvig Lindahl var med på noterna.

Mimmi Larsson öppnade målskyttet

Det var också Rebecca Quinn i det kanadensiska försvaret på Sofia Jakobssons inspel strax innan paus – men med desto mindre lyckat utfall.

Quinn fick inte i väg bollen med sin brytning, och en påpasslig Mimmi Larsson kunde enkelt placera in 1–0 för Sverige i en i övrigt händelsefattig första halvlek.

Händelserikare var det i andra – och det direkt.

Nichelle Prince, till vardags i amerikanska klubben Houston Dash, gjorde skäl för namnet på sin klubb när hon spurtade i från Magdalena Eriksson och avlossade ett skott. Prince var först även på efterföljande Lindahl-retur, som kanadensiskan kunde spela in mot mitten. Via en rörig situation i straffområdet hittade hennes boll det svenska nättaket.

Rolfö med snabb replik

Sverige skulle dock replikera relativt fort.

Caroline Seger vann boll högt upp i banan några minuter därpå, och kunde spela den vidare i djupet på en rättvänd Fridolina Rolfö som brutit in från höger.

Bayern München-forwarden var lika kylig som en blåsig februarikväll på valfri europeisk ort när hon vackert placerade in 2–1 i bortre hörnet med vänsterfoten.

Kylig var också Stina Blackstenius när hon i slutminuterna kunde fastställa slutresultatet 3–1.

Montpellieranfallaren kapade åt sig en ouppmärksam, kanadensisk sidledspass i backlinjen, och placerade vackert bollen förbi tidigare Örebrokeepern Stephanie Labbe i Kanadamålet.