Chapecoenses semifinal mot argentinska San Lorenzo och lagets klubbmärke på olycksplatsen. Foto: TT Nyhetsbyrån/Twitter

Fotbollslag i flygkrasch

Uppdaterad
Publicerad

Ett flygplan med det brasilianska fotbollslaget Chapecoense ombord har kraschat på väg till Medellin International Airport i centrala Colombia. Laget var på väg till finalen i den sydamerikanska fotbollsturneringen Copa Sudamericana. 71 personer rapporteras döda.

Enligt latinamerikanska medier skylls olyckan dels på dåligt väder, men det talas också om att planet fick tekniska problem samt att piloterna kan ha missbedömt höjden kring det bergsområde som omger Medellin.

Planet var på väg till finalen i den sydamerikanska fotbollsturneringen Copa Sudamericana – vilket är en turnering som motsvarar Europa League. Finalen var planerad att spelas den 30 november.

19 av 22 spelare dog i flygkraschen. Därtill flera ledare och andra representanter för klubben. Räddningsinsatsen har avbrutits på grund av dåligt väder och endast tre personer ska vara vid liv.

Tragiskt nog är det inte första gången ett idrottslag drabbas av dödsfall efter flygolycka. Vi minns bland annat det ryska ishockeylaget Lokomotiv Jaroslavl där svenske stjärnmålvakten Stefan Liv omkom.

Ändrade flight i sista stund

Laget skulle enligt den colombianska tidningen El Tiempo egentligen ha rest till Medillin i ett annat plan, men man tvingades ändra sina reseplaner sent under måndagen eftersom det chartrade planet inte godkändes av det colombianska luftfartsverket ANAC.

Chapecoense är ett lag från staten Santa Catarina i södra Brasilien och finalspelet i Copa Sudamericana är klubbens största framgång i historien.

Innan laget gick på flyget sände de direkt på sin Facebooksida från flygplatsen. Laget syntes även på Twitter strax innan avfärd.

Lagets syntes även till på Twitter innan avfärd.

Klubben har på sin facebook-sida gett ett kort utlåtande: ” Må Gud vara med våra idrottsmän, tränare, de journalister och andra människor som reste med våran förening.”

Finalmotståndaren Atlético Nacional beklagar och uttrycker sitt stöd till Chapecoense.

Finalmotståndaren Atlético Nacionals tweet

Även flera andra klubbar och spelare uttryckte sitt stöd för Chapecoense.

Överlevande evakuerades

Colombias flygmyndighet bekräftar att det finns överlevande som evakuerats, rapporterar Reuters. Räddningsarbetare har setts transportera överlevande från olycksplatsen. Borgmästaren i Medellin, Federico Gutierrez:

– Det är en enorm tragedi, säger han till den lokala radiostationen Blu Radio, medan han var på väg till det bergsområde strax utanför staden där planet kraschat strax före midnatt lokal tid.

77 personer av de 81 som fanns ombord har bekräftats omkomna. Sex personer, varav fyra var spelare, kunde räddas ur planen. Men under eftermiddagen – svensk tid – uppgav nyhetsbyrån AFP att en av dem, målvakten Marcos Danilo Padilla, har avlidit av sina skador.

Fakta: Chapecoense

Chapecoense kommer från staden Chapecó i staten Santa Catarina, som ligger i södra Brasilien. Staden har 200 000 invånare.

Klubben grundades 1973.                                   

Finalspelet i Copa Sudamericana är klubbens största framgång någonsin. I semifinal slog de ut San Lorenzo från Argentina.                           

Klubben har spelat i brasilianska högsta divisionen, Serie A, sedan 2014. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.