Håkan Sjöstrand om domen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Förbundet om domen: ”Behövs ett tydligare regelverk”

Uppdaterad
Publicerad

Uefa har avvisat Svenska fotbollförbundets överklagan av Danmarks straff efter VM-kvalmatchen.

– Vi är inte helt överraskade, men det behövs ett tydligare och kraftigare regelverk, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

I november tog Uefa beslutet att tilldela Danmark en 0-3-förlust mot Sverige samt böter och hot om att uteslutas från kvalet om något liknande inträffade igen inom fyra år.

De danska spelarna hade bojkottat landslaget på grund av dålig ersättning, innan man fick till ett nytt avtal med fotbollförbundet.

Damlandslaget i fotboll

SvFF kritiskt

Svenska fotbollförbundet var å sin sida missnöjt med straffet, men Uefa avvisade deras överklagan i dag. Generalsekreterare Håkan Sjöstrand är kritisk.

– Vi är inte överraskade att de inte ändrat beslutet. Det har sin grund i att man i en annan tidigare instans redan fattat beslutet. Däremot kvarstår problematiken. Vår absoluta uppfattning är att det behövs ett tydligare och kraftige regelverk för att undvika sådana här situationer, säger han till SVT Sport.

Hur menar du då?

– När man uteblir från en tävlingsmatch krävs kraftigare sanktioner än dagens regelverk. Det är viktigt att betona att detta inte handlar om Danmark, utan att det är en principiellt viktig fråga om fotbollen i stort, oavsett nation.

”Gäller både herr och dam”

Sjöstrand berättar att SvFF redan har tillskrivit administrationen inom Uefa.

– Vår uppfattning är att om du lämnar walk over till en match ska du inte få delta i den tävlingen. Sedan kan det alltid finnas speciella omständigheter, men den grundläggande principen måste vara att du inte får fortsätta delta i VM-kvalet, EM-kvalet, nya Nations League… Det här gäller både herr och dam.

Men i Danmarks fall var omständigheten inte speciell?

– Nej, och när jag pratar med kollegor runtom delar man uppfattningen och att det behövs ett tydligare regelverk kring det.

Vad händer nu?

– Vi skulle kunna överklaga ytterligare till Cas (idrottens skiljedomstol). Jag kommer att stämma av detta med vår styrelse, men vår uppfattning är ändå att nu låter vi detta vara. Sedan försöker vi få Uefa att se över regelverket och få till en förändring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet