Omar Elabdellaoui (Arkivbild). Foto: Bildbyrån

Förlorade synen – nu är Elabdellaoui tillbaka på fotbollsplanen

Uppdaterad
Publicerad

Omar Elabdellaoui blev helt blind efter att ett fyrverkeri exploderade i hans hand på nyårsafton 2020.

13 månader och elva operationer senare är han nu tillbaka på fotbollsplanen.

Under måndagen gjorde han comeback för turkiska Galatasaray. 

Den norske landslagsmannen Omar Elabdellaoui, 30, var med om en allvarlig olycka när han firade in det nya året, 2021.

En fyrverkeriraket exploderade i hans hand och Elabdellaoui fördes direkt till sjukhus med brännskador och var då helt blind.

Fick stamceller inopererade

Den tidigare Manchester City-försvararen genomförde elva operationer och fick stamceller inopererade från sin syster Ikram.

Elva månader senare meddelade 30-åringen att han fått tillbaka synen och kunde återgå till att träna med den turkiska storklubben Galatasaray.

”När olyckan först inträffade var det helt svart för mig, jag var helt blind och mitt ansikte brann. Jag fick långsamt tillbaka synen på mitt vänstra öga och efter en tid kunde jag se perfekt med det. Mitt högra öga var kraftigt skadat och jag har varit blind på det ögat fram till nyligen då jag har lyckats återfå synen”, skrev Elabdellaoui på sociala medier då.

“Verkligen saknat denna känsla”

Under måndagen fick han äntligen göra comeback på fotbollsplanen när hans Galatasaray besegrade Goztepe med 3-2 efter en magisk vändning i slutminuterna. 

– De har alltid stått vid min sida från dag ett och stöttat mig. Jag kommer aldrig glömma det och jag uppskattar det verkligen. Tränaren ville att jag skulle komma hit och det är en stor moralisk boost för mig. Jag hoppas jag kan komma tillbaka i form så fort som möjligt, sade Elabdellaoui till Galatasarays hemsida i november förra året.

Under måndagskvällen publicerade norska stjärnan en bild på sociala medier.

– Jag har verkligen saknat denna känsla. Tack alla, skrev han.

På sociala medier hyllades han av flera lagkamrater, däribland sin tidigare lagkamrat i holländska Feyenoord, John Guidetti. ”Vilken kämpe du är”, skrev svensken på sociala medier då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.