Gerard Houllier har avlidit. Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

Förre Frankrike- och Liverpool-tränaren Gerard Houllier död

Uppdaterad
Publicerad

Gerard Houllier är död, rapporterar flera franska medier.

Den tidigare Liverpool- och Lyon-tränaren, som även varit förbundskapten för Frankrikes herrlandslag, blev 73 år gammal.

”Han var en av fotbollens smartaste, varmaste och mest älskvärda personer”, skriver Gary Lineker på Twitter.

Gerard Houllier var professionell fotbollstränare under fem decennier. Sina största framgångar nådde han i hemlandet Frankrike, där han vann ligan med Lyon två år rad (2006 och 2007). Dessutom ledde han Frankrike till ett U19-EM-guld 1996.

För den svenska publiken är han nog mest ihågkommen som Premier League-tränare. 1998-2004 var han manager för Liverpool, och ledde dem bland annat till vinst i både Uefacupen- FA-cupen och Ligacupen 2001. Samma år blev han även vald till årets tränare i Europa.

Ligue 1

Tränade Aston Villa

Bland fransmannens övriga uppdrag kan bland annat nämnas att han var förbundskapten för det franska herrlandslaget 1992-93. Hans sista jobb blev som manager för Aston Villa 2010-11.

Enligt franska medier avled han på söndagskvällen, ett par dagar efter att han genomgått en hjärtoperation.

”En fantastisk manager”

Strax efter att nyheten om hans död kablades ut i Frankrike började hyllningarna dyka upp på sociala medier.

”Jag är fullständigt förkrossad efter att ha hört nyheten om att min före detta chef, Gerard Houllier, tragiskt gått bort. Han var en fantastisk manager och en man som genuint brydde sig”, skriver den förre Liverpool-stjärnan Michael Owen på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ligue 1

Mer i ämnet