Förbundets president stängs av – anklagad för sexuella trakasserier. Foto: Twitter

Afghanska förbundets president stängs av – anklagad för sexuella trakasserier

Publicerad

Afghanistans fotbollsförbunds president Keramuddin Keram, samt fem andra personer, stängs tills vidare av på order från landets justitieminister Farid Hamidi. Detta efter anklagelser om våldtäkt, samt sexuella trakasserier och fysiskt våld mot kvinnliga landslagsspelare i Afghanistan.
– Fotbollsförbundets president och vissa tränare våldtar och sexuellt trakasserar kvinnliga spelare, har Khalida Popal berättat för New York Times.

Sex personer inom det afghanska fotbollsförbundet, varav den ena är förbundets president Keramuddin Keram, stängs av av landets justitieminister Farid Hamidi.

Anledningen är de anklagelser om sexuella och fysiska trakasserier som före detta spelare och ledare anklagar personer inom förbundet för.

Den före detta spelaren Khalida Popal berättade för New York Times att Keramuddin Keram sexuellt trakasserat spelare i ett sovrum på hans kontor. Sovrummet ska ha varit manipulerat så att det bara kunde öppnas från insidan med fingerskanning.

Utreds av FIFA

– Fotbollsförbundets president och vissa tränare våldtar och sexuellt trakasserar kvinnliga spelare, har Khalida Popal berättat för New York Times.

Sedan i november utreds anklagelserna av FIFA.

– FIFA utreder de allvarliga ämnena som nämnts. Eftersom vissa aspekter av anklagelserna involverar känsliga ämnen, länkat till skyddandet av de involverade, har vi sökt hjälp från relevanta parter som frivilligt har erbjudit sin stöd till FIFA, har FIFA skrivit i ett uttalande.

Det afghanska fotbollsförbundet har själva tillsatt en utredning för att undersöka de grova anklagelserna.

Den afghanska presidenten Ashraf Ghani, som beordrade utredningen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Gläds efter beskedet

– Efter uppgifter om sexuella övergrepp mot kvinnliga fotbollsspelare inom afghanska fotbollsförbundet har det tillsatts en utredning för att undersöka detta och ta reda på om anklagelserna är sanna, säger förbundets talesperson Jamshid Rsooli enligt The Guardian.

Beslutet att stänga av de anklagade har tagits emot positivt av landets före detta förbundskapten Kelly Lindsey.

– Jag stannade helt upp när jag såg nyheten och kände att för en gång skull i de här kvinnornas liv kan deras enade lyfta de ur förtvivlan. Att deras röst äntligen har hörts och förhoppningsvis, i ett ännu större perspektiv kan det hjälpa kvinnor och barn i Afghanistan, att få en röst och att kunna leva sin dröm, säger hon om beskedet enligt The Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer