Fotboll: U21-EM England–Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Se England–Frankrike i U21-EM på SVT24, Play eller i toppen av artikeln. Avspark 21.00.

Expert Markus Johannesson har koll på lagen och profilerna:

Grupp C

England

Var i semifinal 2017 och har tre spelare kvar sedan dess. Har svårt att få med sina största stjärnor till mästerskapet. Har ändå tillräckligt mycket talang för att utmana framförallt Frankrike om förstaplatsen men jag tror ändå inte att England räcker till det här mästerskapet.

Håll koll på:

Nr 10 Phil Foden (Manchester City). Oj vilken pärla City fått fram här. Offensiv mittfältare som det mesta kretsar kring i England. Enormt skicklig på att vända bort motståndare med sin låga tyngdpunkt för att sedan ta yta med boll i hög fart. Han måste leverera om England skall utmana.

Nr 8 James Maddison (Leicester City). Skicklig spelare som får mycket förtroende i Leicester. Kan bli bra lekkamrat med Foden. 

Nr 9 Dominic Solanke (AFC Bournemouth). Snabb, stark och sugen på att göra mål. Tar han rätt löpningar i samverkan med Fiden och Maddison kan det bli bra.

Frankrike

Vann en relativt enkel grupp för att kvala in. Frankrikes U-landslag är alltid långt framme i den fysiska och motoriska delen. Skickliga individualister som ibland har svårt att fungera som lag. Lyckas man få ihop laget så såg vi hur det gick för A-landslaget i Ryssland. Alltid en kandidat att gå långt.

Håll koll på:

Nr 9 Moussa Dembélé (Lyon). Spelar mycket i Lyon och gjort en hel del mål. Kommer få sina chanser.

Nr 20 Marcus Thuram (Guingamp). Är man son till Lilian Thuram så måste man hållas koll på. Kanske inte kommer spela så mycket men ändå. Storleken har han (192 cm) när han utgår från vänster som mittfältare/forward. 

Nr 10 Matteo Guendouzi (Arsenal). Spelade mycket i början av säsongen i Arsenal men mattades av. Ändå stort förtroende i en sådan utsatt roll som central mittfältare i ett ofta spelförande lag som Arsenal. Kul att se hur han står sig i den här miljön.

Nr 5 Dayot Upamecano (RB Leipzig). Lagkamrat med Emil Forsberg där han under säsongen spelat mycket som mittback. Stora klubbar har ögonen på honom bland andra  Manchester United.

Kroatien

Spännande att se om Kroatien kan skaka fram en ny gyllene generation efter Modric, Rakitic osv. Den lilla nationen som producerar högkvalitativa fotbollsspelare. Har en framgångsvåg i fotbollen nu med tanke på VM-silvret i Ryssland. Har med några spelare som är med i A-landslaget och är på väg uppåt i karriären. Kan vara med och utmana i gruppen även om de inte är favoriter. Spelat 2-2 mot både Frankrike och på senare tid Italien så kapacitet finns.

Ha koll på:

Nr 7 Josip Brekalo (Wolfsburg). Utgår från kant, oftast vänster och bryter in med sin högerfot. Spelar kontinuerligt i A-landslaget med de stora stjärnorna men där mer på högerkanten.

Nr 10 Alen Halilovic (Standard Liege). Underbarnet som förväntades få en spikrak karriär mot stjärnorna när han värvades av Barcelona efter att ha varit yngsta debutanten någonsin i Kroatiska A-landslaget. Han har efter det stannat av till viss del. Kanske kan han ta ny fart och visa sig från sin bästa sida i det här mästerskapet. 

Nr 8 Nikola Vlasic (CSKA Moskva). Kreativ offensiv mittfältare som kan utgå från olika positioner. A-landslagsman som det ska bli intressant att följa.

Rumänien

Förbundskapten Mirel Radoi bygger vidare på ett lag som han haft under kvalspelet. Vann en svår grupp med Schweiz och Portugal så det här laget skall inte underskattas. 

Håll koll på:

Nr 10 Ianis Hagi (Viitorul på lån från Fiorentina). Har man nr 10 och är son till den store Gheorghe Hagi så måste man hålla koll på honom.

Nr 9 George Puscas (Palermo). Spelade från start mot Norge i A-landslaget nyligen. Spelade också mot Sverige på Friends i EM-kvalet.

Nr 21 Tudor Baluta (Viitorul). Spelade från start på centralt millfält för A-landslaget mot Sverige i EM-kvalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.