Piteås Nina Jakobsson i närkamp med Eskilstunas Sonia Okobi under säsongen 2019. Foto: Bildbyrån

Fotbollens regelverk – så ska matcher genomföras

Uppdaterad
Publicerad

Elitfotbollen får starta i juni – men under strikta restriktioner.

Ett omfattande regelverk ska minimera risken för smittspridning och ett stort personligt ansvar läggs på spelare, ledare och arrangörer.

Mätning av kroppstemperatur på matchdagen och resor till matcherna i halvfulla bussar. Det är några av detaljerna i det medicinska regelverk som svensk fotboll för några veckor sedan tog fram för allsvenskan och superettan.

Nu ska det införas i den dagliga verksamheten.

Det är ett utförligt dokument som har tagits fram av herrfotbollens intresseorganisation Svensk elitfotboll (SEF) och Svenska fotbollförbundets medicinska kommitté, kring hur seriespelet i elitfotbollen harmonierar med Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Till skillnad från exempelvis Bundesliga krävs inte provtagningar och karantän. Det är i stället upp till spelarna att själva fylla i ett formulär på matchdagen, där de uppger kroppstemperatur och om de lider av olika typiska coronasymptom som bland annat halsont, hosta eller huvudvärk.

”Om din kroppstemperatur är över 37,5 grader eller om du har svarat ja på någon av frågorna får du inte anlända till stadion eller lagets samling utan att först fått ett godkännande av klubbens läkare”, står det i dokumentet.

”Samhörighet och framtidstro”

”Det är viktigt att förstå att klubbarna inom Sef (allsvenskan och superettan) bedriver professionell verksamhet och därför inte kan jämställas med all övrig bredd- och amatörfotboll i Sverige. Organisationerna har kompetent och utbildad personal inom hälsa och sjukvård som hela tiden kan övervaka att verksamheten bedrivs på ett lämpligt sätt”, står det i dokumentet.

I det medicinska regelverket finns också detaljer som att man uppmuntrar till taktikgenomgångar utomhus och att resor till bortamatcher bör ske i bussar som endast är halvfulla. Lagen ska dessutom anlända till matcharenan med minst 15 minuters mellanrum.

Mer om regelverket:

+ Klubbläkarens viktiga roll

Hemmalagets läkare tar emot och granskar på matchdagen självskattningsformulär som fyllts i av spelare, ledare och matchfunktionärer. Läkaren godkänner vilka som är behöriga att anlända och vistas på arenan. Samma procedur genomför bortalagets läkare som sedan rapporterar till hemmalagets läkare, som i sin roll som matchläkare fastställer vilka spelare och ledare som är behöriga att delta i matchen.

+ Ankomst till arenan

Separat ankomst för lagen, med en tidsintervall på minst 15 minuter. Säkerhetsavstånd på två meter hålls.

Avskildhet i fokus

+ Områden med begränsad tillgång

Gäller uppvärmningsytor, avbytarbänkar, ytor för behandling av skadade spelare, bårpersonal och första hjälpen, avgränsade områden för lagen samt matchfunktionärer vid ankomst och hemfärd, endast ett område för inpassering för övrigt behöriga, ledningsrum med tillhörande säkerhetsfunktioner, tv-produktion, pressrum, intervju- och mixad zon för journalister och fotografer.

+ Sanitära riktlinjer

Toaletter städas noggrant inför varje match och ska som minimum innehålla tvål eller handsprit, möten hålls i väl tilltagna rum där säkerhetsavstånd på två meter kan hållas, ingen lineup, inga maskotar eller eskorter, ingen lagfotografering, inga handhälsningar.

Halvfulla bussar

+ Transporter

Ledare, spelare och funktionärer rekommenderas att transporteras individuellt direkt till och från arenan, helst med eget transportmedel, annars rekommenderas resa med halvfulla bussar med en person på varje dubbelsits och om möjligt på varannan rad. Flyg kommer bara att bli aktuellt i ett fåtal fall.

Regelverkets fem faser

Fas 1: Återgång till normalt antal träningar och normal nivå av kroppskontakt som är en naturlig del av sporten.

Fas 2: Genomförande av träningsmatcher för klubbarnas seniorlag, med spel på stängd arena.

Fas 3: Genomförande av tävlingsmatcher för klubbarnas seniorlag, med spel på stängd arena.

Fas 4: Genomförande av tävlingsmatcher med ett begränsat publikantal.

Fas 5: Genomförande av tävlingsmatcher med ett normalt publikantal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.