Fotbolls-VM i Frankrike – ett rekordmästerskap

Uppdaterad
Publicerad

Värdnationen Frankrikes VM-premiär slog tittarrekord i fransk tv.

Hela 10,9 miljoner tittare såg som mest segermatchen mot Sydkorea.

– Jag känner en stolthet, säger Sveriges före detta förbundskaptenen Pia Sundhage till SVT Sport.

10,9 miljoner franska tv-tittare såg som mest premiären mellan värdnationen Frankrike och Sydkorea. Det är nästan hälften av de som faktiskt tittade på tv över huvud taget i Frankrike i fredags. En hisnande siffra med tanke på att det förra rekordet låg på 4,12 miljoner tittare.

– Jag känner en stolthet. Att man kan sitta här och se engagemanget mellan män, kvinnor, unga och gamla när en fotbollstjej drar en passning, eller som Renard (Frankrikes mittback) när hon nickar in. Alltså det är bra, säger Pia Sundhage och ler.

Även det brittiska derbyt mellan England och Skottland lockade rekordsiffror. Hela 6,1 miljoner brittiska tv-tittare såg matchen, nytt rekord för en damfotbollsmatch i brittisk tv.

Vad gäller biljettförsäljningen har Fifa däremot backat från tidigare uppgifter. Under tisdagen meddelade de att knappt en fjärdedel av matcherna var utsålda, trots att presidenten Gianni Infantino förra veckan hävdat att siffrorna var betydligt bättre än så.

I spelaren ovan: Kolla in de läckra bilderna från premiären och när Sveriges träning i Rennes besöktes av flera hundra fans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.