Mats Enquist, generalsekreterare SEF, under fotbollsallsvenskans upptaktsträff 2019 Foto: Bildbyrån

Fotbollsbasen om en flyttad fotbollssäsong: ”Frågan är ständigt aktuell”

Uppdaterad
Publicerad
Då och då ploppar frågan upp om att flytta den svenska fotbollssäsongen från en vår/höstsäsong till en höst/vårsäsong.
Så även i helgen då SVT Sports expert Daniel Nannskog ville få till en förändring.
Nu svarar fotbollsbasen.
– Frågan är ständigt aktuell men den är inte just nu uppe på bordet, säger Mats Enquist generalsekreterare i Sef.

I helgen chattade SVT Sports fotbollsexpert Daniel Nannskog med er tittare. Frågan om en flytt av fotbollssäsongen kom då på tal. Nannskogs svar var tydligt. Han ville få till en förändring.

– Om det är någon gång man ska titta ordentligt på att flytta över till höst/vår så är det nu. Då får klubbarna tid på sig att förbereda sig på ett bra sätt, sa Nannskog.

Svensk elitfotbolls generalsekreterare, Mats Enquist, menar att frågan om att ändra säsongsordning alltid varit pågående inom svensk fotboll. Men den är inte mer aktuell nu på grund av coronautbrottet.

– Frågan är utbredd och ständigt aktuell men den är inte just nu uppe på bordet. Att folk diskuterar det här är nog mest ett tecken på att vi inte kan spela fotboll just nu, säger Enquist till SVT Sport.

Fotbollsbasen ser problem men lämnar dörren öppen

Den mest genomgående utredningen om en eventuell omkastning av säsongen var för två år sedan. Svaret då, är samma som nu. Det skulle inte funka så bra.

– Det är svårt att genomföra. Det är publikmässigt inte positivt. Det är en fråga om publikflöden och polisens säkerhetsperspektiv med supportrar. Det är också en fråga om arenatillgång, menar Enquist.

Upplever du att de Allsvenska klubbarna har det här med säsongsbyte som en mindre eller större del på deras dagordning idag?

– Det är nog ingen skillnad mot tidigare. Men jag vill förtydliga att detta inte är någon prestigefråga för oss. Skulle klubbarna vilja genomföra det så skulle vi jobba för det. Men vi och klubbarna har andra frågor att svara på, avslutar Enquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet