Sirius fans brände av bengaler för att protestera mot villkorstrappan och polisens metoder. Foto: TT/Bildbyrån

Fotbollsbasen: ”Polisen trakasserar supportrar”

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade villkorstrappan, som ger polisen rätt att beslagta flaggor och begränsa antalet åskådare på läktaren diskuterades i SVT:s Morgonstudion.

– Polisen trakasserar enskilda supportrar som absolut inte gjort något ont, säger Mats Enquist på Sef.

Det hela kulminerade inför Sirius möte med Norrköping i allsvenskan i måndags då polisen förbjöd stora flaggor, så kallade överhead-flaggor (OH) som kan täcka stora delar av en läktarsektion, för att minska möjligheten att smuggla in pyroteknik, vilket är det som polisen vill komma åt.

Istället för minskad pyroteknisk användning brände Siriusfansen av ännu mer än vanligt och läktaren blev insvept i tjock rök. Detta som en protest.

– Man använder metoder mot fel grupper istället för att gå på individuellt. De skötsamma fansen ska inte behöva lämna sina flaggor hemma. Det är en jättekonstig åtgärd och det blir väldigt inflammerat som får motsatt effekt. Det finns en diskussion med polisledningen kring en ny strategi och den blir otroligt viktig att ta del av, säger Mats Enquist, generalsekretare i Svensk elitfotboll, Sef, i SVT:s Morgonstudion.

Enquist såg matchen på plats i Uppsala

Enquist var på plats i Uppsala och såg matchen.

– Man trakasserar enskilda supportrar, som det upplevs, som absolut inte har gjort något ont. Man tar bort tusentals från rätten att gå på fotboll, man tar bort barn och ungdomar som kommer med flaggor för att de eventuellt ska användas för smuggling. Det är åtgärder som vi inte ser någon annanstans i samhallet, säger han och noterade reaktionen från vanliga fans i närheten.

– Till och med vanliga vuxna som har fina jobb sitter och är förbannade på polisen. Det är inte ett bra sätt att agera om man retar upp en hel arena.

Polisen använder sig av en så kallas villkorstrappa där klubbar kan bestraffas i olika steg beroende på allvaret och utvecklingen.

– Man bestraffas enligt den här trappan på ett väldigt kollektivt sätt och det blir oproportioneligt till vad som händer. Bristen på dialog är där skon klämmer Man måste kunna kommunicera, säger Nemrud Kurt, fotbollsjournalist på SVT.

”Polisen har en skyldighet att agera”

Polisen motarbetar inte stämningen utan understryker att det är säkerheten och pyrotekniken, som kan bli farlig, man vill åt.

– Alla vill förstås ha säkra, trygga och stämningsfulla idrottsarrangemang. Det är positivt med engagerade supportrar och hög stämning men om säkerheten inte kan garanteras har polisen en skyldighet att agera, säger Anders Ternström, chef på rättsenheten på polisregion Mitt.

Enquist efterlyser den ordning som rådde 2014 till 2017 då man fick bukt på de problem som rådde inom läktarkulturen.

– Jag hoppas att vi kan hitta tillbaka dit, säger Enquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.