Pernille Harder är nöjd över att konflikten med det danska förbundet äntligen är löst. Foto: Bildbyrån

Fotbollskonflikten i Danmark är löst

Uppdaterad
Publicerad

Den långdragna fotbollskonflikten i Danmark är över.

Danska fotbollsförbundet, DBU, och spelarföreningen är överens om ett nytt fyraårsavtal för damlandslaget.

– Vi är väldigt nöjda, skönt att äntligen ha ett avtal på plats. Tråkigt att det skulle ta så lång tid och att vi fick kämpa så mycket för det, säger Pernille Harder till SVT Sport.

Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal mellan de danska landslagdamerna och DBU har pågått i ett år. När parterna, tidigare i höstas, stod som längst ifrån varandra blev följden att Danmark inte kom till spel i VM-kvalmatchen mot Sverige i Göteborg.

Nu kan dock Pernille Harder och de övriga danskorna rikta fullt fokus mot det som händer på plan sedan DBU och spelarföreningen kommit överens om ett nytt avtal.

Ett avtal där de danska landslagsspelarna fått igenom många av sina krav.

”Är väldigt nöjda”

Det nya avtalet innebär, enligt DR, bland annat att DBU skjuter till 2,6 miljoner svenska kronor mer årligen till damlandslaget. Dessutom ökar damernas ersättning i samband med landslagssamlingar med 180 procent.

– Vi är väldigt nöjda, skönt att äntligen ha ett avtal på plats. Tråkigt att det skulle ta så lång tid och att vi fick kämpa så mycket för det, vi lever ändå i år 2017. Men det är i alla fall ett kollektivavtal som kommer att göra förutsättningarna för att utvecklas mycket bättre, och jag ser en ljus framtid för landslaget, säger den förra Linköpings-stjärnan Pernille Harder till SVT Sport.

Blir inte anställda

Spelföreningen fick dock inte igenom kravet att landslagsspelarna ska ses som anställda av förbundet när de är på landslagsuppdrag.

– Det råder enighet om att avtalet inte tar upp frågan huruvida DBU ska vara arbetsgivare åt landslagsspelarna eller inte.  I den saken är parterna fortsatt oeniga, skriver DBU i ett pressmeddelande.

Det nya avtalet gäller retroaktivt från den 1 september 2017 och fram till den 31 augusti 2021.

Delar ur det nya avtalet

Ersättning för kvalmatch hemma: Gamla avtalet: 3300 svenska kronor. Nya avtalet: 5300.

Kvalmatch borta: Gamla avtalet, 3300. Nya: 5300.

Bonus för kvalseger: Gamla avtalet, 0. Nya: 5300.

Bonus för oavgjort i kval: Gamla avtalet, 0. Nya: 5300.

Vänskapsmatch hemma: Gamla avtalet, 0. Nya: 3300.

Vänskapsmatch borta: Gamla avtalet, 0. Nya: 3300.

Källa: DBU . Samtliga summor är omräknade från danska till svenska kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.