Fotbollslivet leker för Robin Olsen: ”Kommit till Roma för att stanna”

Uppdaterad
Publicerad

Inledningen i Roma blev tuff för Robin Olsen. Den svenske landslagsmålvaktens nya klubb har haft en svajig höstsäsong hittills. Men Robin Olsen stortrivs och vinner allt mer fansens och de italienska fotbollsexperternas respekt.
– Jag har kommit för att stanna, säger Olsen till SVT i en exklusiv intervju i Rom.

Det har varit stormiga veckor men denna dag lyser solen över Romas träningsanläggning Trigoria. I våras kom klubben till semifinal i Champions League. Den här säsongen har bra resultat i Europa-spelet och seger i derbyt mot Lazio varvats mot plattmatcher som hemmaförlusten mot Spal.

Robin Olsen fick en tuff start men har stått stark och på sistone fått betyg som bäste spelare i laget av flera tidningar.

När SVT träffar den svenske landslagsmålvakten ute vid en av planerna i solen har han kört förmiddagens hårda träningspass och sen lunchat med de andra målvakterna. Robin är klädd i röd Roma pikétröja och är avslappnad och lugn. Några dagar tidigare har jag pratat med klubbens målvaktstränare Marco Savorani som räknas som en av Italiens bästa. Han jobbar hårt med att finslipa juvelen Olsen och hyllar dennes attityd och vilja att lära sig mer.

På de perfekt skötta planerna jobbar män på åkgräsklippare, utanför Trigorias grindar väntar fansen. Robin Olsens nya vardag.

Känner du att du börjar komma in i det här nu Robin?

– Det tycker jag. Jag visste om att när jag kom till Roma att det skulle ta tid för mig, att jag kom till en ny liga, nytt lag, nya medspelare. Det tar tid att komma in i.

Robin Olsen blir allvarlig.

Foto: TT Nyhetsbyrån

– Jag har kämpat hårt redan från dag ett. För att kunna anpassa mig så fort som möjligt, till allt, till att komma in i gruppen, veta hur vi vill spela och allt. Jag tycker jag kommit in i det väldigt bra och snabbt.

 

Det är en av de största övergångarna på länge i Sverige, komma till Roma, en så anrik klubb. Vad kände du när allt var på gång?

– Jag fick höra det för första gången under VM i Ryssland, om Romas intresse, och jag visste inte om det bara var ett rykte. Men jag hade ett litet snack med min agent och han bekräftade intresset. Men vi var ju mitt uppe i ett VM och hade väldigt viktiga matcher framför oss och jag njöt när jag var där, i somras i Ryssland, att få spela VM, en pojkdröm. Så jag blev väldigt glad när jag hörde det, det var smickrande, men jag vågade inte ta ut något i förskott utan valde att fokusera på VM och de matcher vi hade kvar.

Vad kände du när det här blev verklighet, att du skrev på för Roma?

– Det var väldigt stort. Jag kommer till Rom, en fantastiskt stor klubb med fin historia. Det var speciellt att sätta sig på flyget för att veta att jag skulle skriva på för Roma. Men det var en motivation också, nu har jag kommit hit men jag är inte nöjd med det utan nu vill jag komma in i laget, spela bra och ta en plats och få framgångar med laget. Jag var glad men jag blir gladare och gladare ju längre tiden går, när jag får spela matcherna och som när vi vann till exempel mot CSKA Moskva i Champions League senast.

 

Hur är det att spela  i en stad som Rom, där fotbollen är så viktig och där Roma betyder så mycket för så många människor?

– Det är fantastiskt, det spelar ingen roll, om jag är och handlar mat där jag bor eller är ute på promenad med barnen, så träffar jag alltid en Roma-supporter. Det är härligt, det betyder mycket för fansen, man ser hur stort det är. Det är inget som stör mig utan som gläder mig varje gång jag stöter på någon som kommer och hälsar och önskar mig lycka till. Det är väldigt stort.

Det är samtidigt en stad med väldigt stor press på er, tidningarna skriver spaltmeter varje dag. Och du ersatte en mycket etablerad målvakt, som Allison. Kände du av den här pressen i början när laget svajade?

– Jag kände av det direkt då jag kom, jag visste ju att tidningarna skulle skriva att de hade tvivel kring mig, de visste kanske inte riktigt vem jag var. De hade väl bara sett mig två matcher mot Italien i playoffen. Att gå in och ersätta Allison som är en fantastisk målvakt och gick för en rekordsumma, det är klart att det var press på mig. Men samtidigt visste jag att oavsett vem som hade stått där före mig hade det varit en press att komma till Roma.

– Och den största pressen kommer från mig själv. Den har alltid gjort det. Jag bryr mig inte så mycket om vad folk skriver och tycker utan det viktigaste för mig är vad jag presterar på planen på träningarna och att kunna bevisa för mina lagkompisar och tränarna och ledningen att jag är tillräckligt bra.

 

Ditt första derby, hur kändes det?

– Jag njöt, det kan jag ärligt säga. Jag såg fram emot matchen väldigt mycket. Jag visste hur stor matchen är och hur mycket den betyder för hela stan och även hur mycket det betyder att vinna den för Roma. Klart, där är press, det var i början av säsongen, och det var viktigt att vinna. Men jag älskar att gå ut till de matcherna, där är mycket folk på läktaren och het stämning. Det smäller på lite i ett derby, som det ska, jag älskar att spela de matcherna.

Känslan sen, efteråt?

– Det var ännu bättre, att kunna slå dem och fira med fansen efter mitt första derby.

Romas mycket respekterade och målvaktstränare Marco Savorani sa till mig att du jobbar målmedvetet och utvecklas bra. Hur är det att jobba med honom?

– Det är tufft, tufft. Men det visste jag. Han är hård men det behövs för att kunna utvecklas. Jag tycker det är bra att han pushar på. Det är hårda träningar men vi vet vad vi gör. Det är inte för hårt men det är precis på gränsen. Det har utvecklat mig, jag har tagit det med mig in matcherna i serie A och Champions League.

Vad är den största skillnaden mot danska ligan?

– Det går mycket fortare. Det är bättre spelare man möter. Och med all respekt för min gamla klubb så spelar jag också med bättre spelare. Det är skillnad på allting.

Det kommer att betyda mycket för landslaget att du utvecklas så mycket här.

– Ja, förhoppningsvis. Jag försöker att ta med mig allt det jag lär mig till träningarna med landslaget. Om man ser till hur vi ska bygga upp spelet i landslaget, kan man ha en liten mix av det jag lärt mig här med, så tror jag det kan gynna oss väldigt mycket.

Det är svårt som målvakt om man inte kan styra försvaret? Kan du tillräckligt mycket italienska nu för att kunna styra din backlinje?

Robin Olsen dirigerar sin backlinje. Foto: Bildbyrån

– Ja, just kommunikationen är inga problem. Upp, ner, vänster, höger, allt det där, det lärde jag mig väldigt fort. Alla i backlinjen pratar och förstår engelska men jag försöker utveckla mig själv också, jag vill lära mig språket så fort som möjligt. Så jag kör på italienska så gott jag kan.

 

Maten, det är en trevlig bit med att bo i Italien.

– Den går inte att klaga på, det är fantastisk mat. Det känns som att var du än går så är det fantastiskt gott. Vi har hittat några restauranger nära där vi bor där vi brukar gå och käka. Det är topp.

Trivs familjen bra, börjar ni känna er hemma?

– Det gör vi, vi hade fyra, fem veckor på hotell, det var lite tufft med två små barn men vi kände att det var viktigt för oss att hitta rätt boende direkt och inte ta första bästa så vi lät det ta lite tid och till slut hittade vi ett fantastiskt hus som hela familjen trivs i.

Har du hunnit träffa några gamla stora Roma-spelare här på anläggningen?

–Ja, jag träffar några dagligen. Det känns bra. Det är stora spelare med fantastiska karriärer och att få komma till deras klubb, det är en ära för mig, jag njuter av att vara här.

En supporter sa till mig ”alla våra bra spelare sticker iväg för snabbt, fråga Olsen om han trivs och vill stanna?”.

– Jag känner mig hemma och trivs väldigt bra både på och utanför planen. Jag njuter av att vara här.

Är du så lugn som du verkar?

– Det skulle jag vilja säga. Som målvakt utsätts du för mycket press, jag har jobbat med det ända sen jag spelade i MFF, på just att hålla mig lugn i alla situationer under en. Det är klart att jag kan ryta till, jag kan bli arg, men när det verkligen är pressade lägen behåller jag lugnet. Dels för att kunna prestera så bra som möjligt men även för att visa medspelarna och alla andra att jag är lugn och vill sprida lugnet vidare.

Tränare Di Francesco, det fungerar bra med honom?

– Väldigt bra, väldigt bra, jag trivs jag med honom.

Och här på Trigoria, anläggningen?

– Haha, det är väldigt stor skillnad mot de klubbar jag varit i innan. Vi har fantastiska planer som du ser, det är en fantastisk anläggning, vi har allt vi behöver för att kunna nästa steg i utvecklingen. Det hjälper mig med allt runt omkring att bli en bättre målvakt också och prestera bättre.

Du mår bra i Roma helt enkelt?

– Väldigt bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer