Fotbollsrevolution i Mexiko – damligan lockar rekordpublik

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i år satte den mexikanska damfotbollsligan världsrekord i åskådare på en klubblagsmatch. SVT var på plats när det var dags för final och ny publikfest.

Industristaden Monterrey i norra Mexiko är centrum för fotbollsrevolutionen. Tigres – ett av stadens två lag i ligan – är i final för andra året i rad. Och utanför hemmaarenan trängs tusentals supportrar flera timmar före avspark.

– Skillnaden jämfört med herrarna är att tjejerna spelar av kärlek till fotbollen och laget. Inte för pengarna, säger Andrea Medrano som är en av eldsjälarna bakom den officiella supporterklubben för Tigres damlag.

Anfallaren Alejandra Curiel firar att hennes lag América blivit mexikanska mästare för första gången. Foto: Tigran Feiler, SVT

Det är bara tredje säsongen av den mexikanska damfotbollsligan men intresset har växt lavinartat och kvinnliga fotbollsspelare syns nu på sporttidningarnas förstasidor.

Efter två oavgjorda matcher får finalen avgöras på straffar inför nästan 40 000 åskådare. Målvakten Cecilia Santiago blir stor matchhjälte när América vinner det mexikanska mästerskapet för första gången.

– Som alla andra började jag att spela med killar. Men det som händer nu ger fler tjejer chansen att förverkliga sig och de har oss att se upp till som förebilder, säger anfallaren Alejandra Curiel och dansar vidare i segernatten.

Supportrar till Tigres damlag laddar inför finalen av den mexikanska ligan. Foto: Tigran Feiler, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.