Domaren Martin Atkinson ger rött kort till Leicesters Jonny Evans. Den här gången var det för något mer fysiskt än en hostning. Foto: TT

Fotbollsspelare i England kan riskera kort för hosta

Uppdaterad
Publicerad

Rött kort för hosta?

I den engelska ligafotbollen kan det bli verklighet när säsongen drar i gång igen.

Det engelska fotbollsförbundet FA har tagit fram nya riktlinjer för domare gällande regler under coronapandemin. I ett dokument på FA:s webbplats står det bland annat att domarna ska vidta åtgärder om någon spelare medvetet, och från nära håll, hostar en motståndare eller matchdelegat i ansiktet. Ett sådant tilltag anses lika allvarligt som ovårdat språk eller gester.

”Vanligt” hostande tillåtet

I dokumentet står vidare att domarna inte ska straffa spelare för rutinmässiga hostningar och att de ska påminna spelarna om att inte spotta.

Coronaviruset, som kan leda till infektionssjukdomen covid-19, är en droppsmitta och smittar via droppar (aerosol) från exempelvis hosta och nysningar.

Den engelska herrligan Premier League sparkar i gång igen den 12 september. För damerna väntar bland annat kvartsfinaler i FA-cupen 26–27 september.

KLIPP: Liverpool fick lyfta bucklan efter 30 år (23 juli 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.