Foto: Bildbyrån

Framflyttat mästerskap – positivt för Viktor Claesson

Uppdaterad
Publicerad

Viktor Claesson är tillbaka i full träning efter svåra korsbandsskadan och hade förmodligen kunnat vara spelklar till EM redan i sommar.

Men personligen är 28-åringen glad att mästerskapet skjuts fram ett år.

– Ser man det isolerat utifrån min skada så är det en fördel, säger han till SVT Sport.

Den 10 juni förra året var Viktor Claesson kanske i sitt livs form när han skadade sig borta mot Spanien på Santiago Bernabeu i EM-kvalet.

Beskedet: Korsbandet var av.

Herrlandslaget i fotboll

Två operationer och nio månader senare är mittfältaren tillbaka i full träning med klubblaget Krasnodar.

– Det har gått framåt hela tiden. Jag är med och tränar med laget fullt ut. Jag känner fortfarande att jag inte är i full form men det tar ett tag att komma i form när man varit borta så länge, både med flås, touch och tajming. Det är positivt att jag kan göra så mycket just nu, säger Rysslandsproffset till SVT Sport.

Hur fullt återställd är du i detta skede?

– Några procent kvar innan jag kan göra mig själv rättvisa på planen både smärtmässigt och med formen. Man är ju inte hundraprocentig direkt man kommer tillbaka utan jag är förberedd på att det kommer ta tid innan man är helt inne i det.

Ingen kamp mot klockan

Hur tufft har året varit för dig?

– Det har varit tufft. Att från ena dagen vara i sitt livs form till att gå på kryckor i 14 veckor. Det var en tuff tid efter skadan och så där. Jag hade inte haft några skador och knappt missat några träningar sedan jag kom till Krasnodar, så det var nytt för mig att bli skadad.

I tisdags kom Uefa med beskedet att fotbolls-EM flyttas fram till nästa år. Ett beslut som innebär att Värnamosonen slipper kampen mot klockan för att hinna komma i matchform till mästerskapet som egentligen skulle ha spelats i sommar.

– Ser man bara rent fotbollsmässigt så har jag bättre förutsättningar att vara i form 2021 än denna sommar. Även om målet var att komma med till denna sommar, så hade jag en känsla av att jag inte varit i min bästa form om EM varit i år. Det är tråkigt att det kommer under de här förutsättningarna med coronaviruset. Isolerat utifrån min skada så är det en fördel att EM kommer nästa sommar.

Tror du att du hade kunnat vara redo att gå in i en EM trupp 2020?

– Jag har mycket bättre förutsättningar att vara i bra form nästa sommar än nu, även om jag tror att jag kommer kunna vara med och spela matcher i juni. Men det blir ingen stress tillbaka nu. Nu tar man det lugnt och försiktigt fram och inga chansningar.

Har du haft någon kontakt med landslagsledningen?

– Från och till. Jag har pratat med både Janne (Andersson) och Peter (Wettergren) och även med sjukgymnaster och doktorer. Vi har ingen daglig kontakt. Men de följer hur det går för mig.

Ingen panik i Krasnodar

Svensklaget Krasnodar, där även Marcus Berg och Kristoffer Olsson huserar, parkerar just nu på en tredjeplats i ligan då åtta omgångar återstår. På grund av coronautbrottet har seriespelet pausats på obestämd tid i landet och det är i dagsläget oklart när de ska vara igång igen.

För Claesson kan det innebära att han hinner vara med och påverka avslutningen.

– Kul att man till och med kanske kan påverka slutet av säsongen med laget nu. Om allt rullar på fortsättningsvis med skadan och ligan inte drar igång allt för snart hoppas jag vara redo när tävlingsmatcherna drar igång.

Hur påverkas Ryssland av coronaviruset?

– Läget i Krasnodar med coronaviruset är inget panik, ännu inga lockdowns eller karantäner. Man kan gå ut och röra på sig och leva ett hyfsat normalt liv. Det köps upp toapapper och handdesinfektion i butikerna. Men inte mer än så.

KLIPP: Så tränar fotbollsstjärnorna hemifrån i coronatider

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet