• Viktigt meddelande:

Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Frankrike slog Österrike med 2-0. Foto: Bildbyrån

Frankrike tog chansen – upp från jumboplatsen

Frankrike tog sin sista chans att klamra sig kvar i Nations Leagues A-division. Österrike besegrades med 2–0, trots storspel från den österrikiska målvakten Patrick Pentz.

Noll segrar och sist i gruppen. Pressen på Frankrike var stor inför Nations Leagues näst sista gruppspelsmatch. Och kanske fungerar världsmästaren från 2018 som bäst under press för när Österrike kom på besök var det spel mot ett mål.

Frankrikes anfall var obevekligt och när svenske domaren Andreas Ekberg blåste i sin vissla efter de första 45 minuterna hade fransmännen kunnat ha en åttamålsledning. Det fanns bara ett problem: Reimsmålvakten Patrick Pentz stod i vägen för precis allt.

Mbappé spräckte nollan

När de franska superstjärnorna Kylian Mbappé, Antoine Griezmann och Olivier Giroud rann igenom det österrikiska försvaret svarade 25-åringen för några riktiga paradräddningar.

Strax innan paus stod han bland annat för en dubbelräddning när han först motade bort Aurelien Tchouamenis cykelspark och sedan tog han hand om Griezmanns retur.

Skott efter skott gick antingen på Pentz eller utanför och fransmännens frustration växte.

Men när Kylian Mbappé bestämmer sig för att göra mål, är det oftast bara en tidsfråga innan nätet rasslar till. Tio minuter in i den andra halvleken rasslade det rejält. Efter slarvigt spel av Österrike kunde Olivier Giroud sno bollen på mittplan och hitta Mbappé som trollade upp hela Österrikes försvar på läktaren. Den gången var även Pentz chanslös.

Sedan var det kört. Frankrike fortsatte att dominera matchen och Olivier Giroud nickade in slutresultatet 2–0 med 25 minuter kvar av matchen.

På säker mark

Frankrike kliver därmed förbi just Österrike, upp på säker mark i grupp 1. Men än kan man inte riktigt pusta ut. Om det blir förlust borta mot Danmark på söndag medan Österrike vinner mot Kroatien hemma, blir det spel i B-divisionen nästa säsong.

I andra ändan av gruppen klev Kroatien förbi Danmark efter att ha vunnit med 2–1 i mötet lagen emellan. Kroatien ligger därmed på slutspelsplats, men bara en poäng före Danmark inför sista omgången.

MER FRÅN NATIONS LEAGUE: Se Thomas Müllers tackling på lagkamraten (20 september 2022)