PSG-fans med sin ”Supras”-flagga bland Köln-fansen i gårdagens match i Nice. Foto: TT

Tyska fans förstärkta av PSG-huliganer pekas ut efter gårdagens upplopp i Nice

Uppdaterad
Publicerad

Det franska åklagarämbetet i Nice har inlett tre olika utredningar efter gårdagens obehagliga scener där 32 personer skadades när Nice mötte Köln i Conference League.

Matchen sköts upp en timme sedan fansen slagits med varandra inne på Allianz Riviera-stadion. De tyska fansen var förstärkta med Paris SG-huliganer. Det har inletts tre utredningar för oroligheterna som också ägde rum i stadskärnan. Även Uefa har inlett en utredning kring åtta fall i Nice och tre i Köln.

Det var en högriskmatch som hade föregåtts av stor planering med olika myndigheter och organisationer inblandade, bland dem de två klubbarna. Bland annat fanns det 650 poliser på plats och 600 säkerhetsvärdar på arenan.

”Oacceptabelt beteende”

Den ansvarige politikern i regionen Alpes Maritimes, Bernard Gonzalez, pekar ut de tyska fansen som mest ansvariga. Enligt honom hade många av de tillresta fansen tidigt börjat dricka på barerna. De hade en säkerhetsanpassad del på arenan men tog sig ut därifrån tillsammans med anslutande huliganer från Paris SG som var på plats och sedan var jätteslagsmålet igång.

– De hade ett oacceptabelt beteende, säger Gonzalez om tyskarna och PSG-fansen som gjorde gemensam sak.

Även Paris SG har fördömt händelsen och tagit avstånd från de egna fans som var på plats. En supporter från Paris råkade mest illa ut. Han föll på läktaren och ådrog sig allvarliga skador, dock inte livshotande, skriver AP.

”Klubben ska överväga vilka åtgärder den ska vidta för den skada som orsakats av sådana individers handlingar”, skriver PSG i ett uttalande.

Matchen kunde spelas klart och slutade 1-1.

KLIPP: Här ryker Nice- och Kölnsupportrarna ihop på arenan (8 september 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.