Frida Östberg är optimistisk inför kvarten. Foto: SVT

Frida Östberg: ”Bra läge att möta tyskorna nu”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är vidare till VM-kvartsfinal och ställs mot Tyskland.

En mardrömsmotståndare på pappret, men SVT:s expert Frida Östberg är hoppfull.

– Det här är ett gott läge att möta Tyskland, säger hon.

Efter den dramatiska 1–0-segern i åttondelsfinalen mot Kanada väntar nu Tyskland i kvartsfinalen på lördag.

Ett Tyskland som har besegrat Sverige 21 gånger på 29 försök.

Men SVT:s expert Frida Östberg vill inte stämpla tyskorna som en ”mardrömsmotståndare”.

– Jag tycker inte att de är det. Det här är ett gott läge att möta Tyskland. De har en ny förbundskapten och har inte hunnit spela ihop sig. Det har man också sett under turneringen där de har varit ojämna i sina matcher. Jag tror att Sverige har goda chanser att gå vidare, säger hon.

– Det här är två lag som känner varandra väl. Jag tror inte att man kan jämföra den här VM-kvartsfinalen med när de möttes på Friends Arena i april. Då hade Sverige väldigt många spelare som inte hade börjat sin säsong ännu, fortsätter Östberg.

”Förlösande för Blackstenius”

Åttondelsfinalen mot Kanada hade två ansikten. Först en händelsefattig halvlek utan några avslut på mål, sedan desto mer dramatik efter paus.

– Kanada ägde matchen i första halvleken och hade full kontroll, men det var också för att Sverige lät dem göra det. I den andra halvleken visade de karaktär, flyttade upp laget och stod för mycket snabbare spelvändningar. Det var också så Blackstenius mål gick till.

– Jag tror att det blir otroligt förlösande för Blackstenius att få göra det där målet. Man måste lyfta Lindahls räddning också. Det kommer att betyda otroligt mycket för hennes eget självförtroende och för backlinjen framför henne.

VM

Sverige logo

Sverige

1 - 0

Kanada logo

Kanada

Parc des Princes, Paris
Publik: 38078
Domare: Kate Jacewicz

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.