Frida Östberg Foto: SVT Sport

Frida Östberg om U21-EM: ”Ju fler som får internationell erfarenhet desto bättre”

Publicerad

Det svenska förslaget om att Uefa ska arrangera U21-EM för damer får stöd från SVT:s expert Frida Östberg.
– Det är bara bra, ju fler som får internationell erfarenhet, desto bättre. Men det är inte självklart att det skulle gå bra för Sverige, säger hon.

Svenska fotbollförbundet har kommit in med ett förslag till Uefa om att det saknas ett mästerskap för damer, U21-EM. Det för att det uppstått ett glapp mellan U19 och seniormästerskap på damsidan.

SVT:s expert Frida Östberg tycker att det är rätt väg att gå, för att hon menar att det är bra för damfotboll, inte minst för svensk damfotboll, om fler får chansen att spela internationella mästerskap.

– Sverige har länge ansett som bra på ungdomssidan, med bra taktisk organiserade och starka fysiskt. Men jag är lite orolig för att de svenska spelarna nu tappar det fysiska försprånget. Jag tror att svenska tjejer tränar för lite. Det är inte självklart att det skulle gå bra för Sverige i dagsläget, säger Frida Östberg och fortsätter:

– Många länder satsar nu på damfotboll och de inhemska ligor såsom England, Spanien och Italien tillsammans med Frankrike och Tyskland som har redan har varit där länge. Vi kommer att ha svårt att utmana på en internationell nivå rent tekniskt då är det viktigt att vi fortsätter bygga på våra styrkor.

På frågan om hur många lag som borde vara med i ett slutspel i U21-EM, spekulerar Frida Östberg:

– Man får inte starta för stort, det är fel väg att gå.

”Sverige måste våga släppa upp yngre spelare”

Planen är att det nya mästerskapet ska vara på sommaren, förmodligen i juni. Det som oroar Frida Östberg är att det blir krockar, som vid förra dam-VM.

– Det får inte krocka med något annat mästerskap. För mig som spelare när jag var inne i ett mästerskap så har jag svårt att titta på andra matcher.  Det innebär att man som yngre spelare kan missa chansen att se de bästa internationella matcherna där man lär sig som mest vad som krävs på den nivån, menar Frida Östberg.

– Och är det något vi måste våga mer i Sverige är det att låta duktiga yngre spelare få chansen högre upp i tid. Det ger erfarenhet och inspirerar de yngre spelarna att satsa och träna mer. Bland de yngre landslagen, som när Sverige möter Tyskland, så har Tyskland redan ungdomsspelare som har testats över sin åldersklass och jag undrar om vi i Sverige inte ska börja bli mer flexibla och släppa upp yngre spelare som är redo för spel med äldre.

–  Praktiskt sett, för klubblagen som tappar spelare, är det enklare att hålla mästerskapen under samma tidsperiod. Men marknadsföringsmässigt är det bättre att hålla mästerskapen vid olika tillfällen. Man bör vilja optimera exponeringen av damfotbollen och därför inte ha de samtidigt, avslutar Frida Östberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer